Трета поредна седмица скок на цените на храните. Вижте къде и как се търгува

Автор: Plovdiv Now 2527
Трета поредна седмица скок на цените на храните. Вижте къде и как се търгува

Продължава да се разтваря ценовата ножица при основни хранителни продукти по области, сочат седмичните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Цените на едро по стоковите борси и тържищата в страната продължават да поскъпват и в началото на март, при това за трета поредна седмица.

Така възходящият тренд, възстановен през третата седмица на февруари, се запазва. През отминалите пет работни цени (1-5 март) цените на храните на едро нараснаха с 0.32%, докато седмица по-рано, през последните пет работни дни на февруари (22 - 26) храните поскъпнаха с 0.70%, а в предходната (15 - 19 февруари) повишението беше с 0.71 на сто.

Разлика в цените на едро по области

Прави впечатление, че ценовата ножица при някои основни храни продължава да се разтваря за различните области в страната. От 10-те продукта, цените на които се съпоставят от ДКСБТ във всички области на страната, най-голяма е разликата от 4.00 лева при кашкавала "Витоша" (от 9.80 лв./кг в Стара Загора до 13.00 лв./кг в Русе), следват: кравето сирене с разлика от 3.20 лв. (от 5.60 лв./кг в Шумен до 8.80 лв./кг във Велико Търново), разлика от 2.60 лв. при каймата смес (от 5.20 лв./кг до 7.80 лв./кг във Велико Търново), при зрелия фасул разликата е 1.80 лв. (от 3.00 лв./кг във Враца, Пловдив Смолян и Шумен до 4.80 лв./кг в София), разликата при замразеното биле е 1.55 лв. (от 3.40 лв./кг в Пловдив и Хасково до 4.95 лв./кг в Добрич), при ориза разликата е 1.45 лв. (от 1.55 лв./кг в Смолян до 3.00 лв./кг в Бургас и Пловдив), разликата при слънчогледовото олио е 0.85 лв. (от 2.15 лв./литъра във Варна до 3.00 лв./литъра в София), при брашното тип 500 разликата е 0.59 лв. (от 0.71 лв./кг в Стара Загора до 1.30 лв./кг в Бургас), разликата при захарта е 0.44 лв. (от 1.24 лв./кг в Хасково до 1.68 лв./кг в Силистра и София) и при яйцата разликата е 0.08 лв. (от 0.17 лв./броя в Добрич до 0.25 лв./броя в Бургас).

Седмична и годишна равносметка

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.572 пункта към 5 март, спрямо 1.567 пункта към 26 февруари, или седмичното поскъпване както вече посочихме е с 0.32 на сто.

Равносметката за отминалите пет работни дни показва, че от 34-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поскъпналите са 22, поевтинелите са 9, а без промяна на цената са три.

Да припомним, че първото поевтиняване за 2021 година с 2.40% на храните на едро ДКСБТ отчете през втората седмица на февруари (8 - 12), докато в предходните две храните поскъпваха съответно с 2.06% (1 - 5 февруари) и с 2.59 на сто (25 - 29 януари).

Три поредни седмици от началото на годината храните на едро поевтиняваха съответно с 2.43% през първата седмица на януари, с 0.65% през втората и с 1.83% през третата, докато през четвъртата рязко поскъпнаха с 2.60 на сто.

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30 април), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поскъпнали с 0.51 на сто.

На годишна база, спрямо 5 март 2020 година, ИТЦ се е понижил с 0.63% (от 1.582 пункта), сочат обобщените данни на ДКСБТ.

При основните месни, млечни и други храни на седмична база преобладават поскъпналите, като трендът е доста стеснен - от минус 2.4% до плюс 4.5 на сто.

Най-много са поскъпнали яйцата (+5.6% до 0.19 лв./броя), следвани от зрелия фасул (+4.5% до 3.71 лв./кг), ориза (+3.1% до 2.30 лв./кг), лещата (+1.3% до 2.40 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+1.1% до 11.02 лв./кг), кравето сирене (+1.0% до 6.91 лв./кг), брашното тип 500 (+1.0% до 0.99 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.7% до 8.71 лв./кг), захарта (+0.7% до 1.36 лв./кг), прясното мляко (+0.6% до 1.69 лв./кг). Без промяна в цената са слънчогледовото олио (до 2.63 лв./литъра) и пакетчето масло 125 грама (до 1.89 лв./броя).

Най-много на седмична база е поевтиняло замразеното пиле (-2.4% до 4.00 лв./кг), следвано от малотрайните колбаси, вкл. шунка (-1.1% до 5.46 лв./кг) и пилешките кренвирши (-1.0% до 3.82 лв./кг.

На годишна база, спрямо 5 март 2020 година, също преобладават поскъпналите храни. Най-много са се повишили цените на слънчогледовото олио (+0.56 лв. от 2.07 лв./литъра преди година), следвано от ориза (+0.40 лв. от 1.90 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (+0.36 лв. от 8.35 лв./кг). В същото време най-много са поевтинели пилешките кренвирши (-0.13 лв. от 3.95 лв./кг), замразеното пиле (-0.08 лв. от 3.92 лв./кг) и кашкавалът "Витоша" (-0.08 лв. от 11.10 лв./кг).

При зеленчуците, които се наблюдават от ДКСБТ, поевтинелите са повече от поскъпналите, като трендът при тях е доста широк - от минус 11.8% до плюс 1.3%.

Най-много са спаднали цените на едро на краставиците от внос (-11.8% до 2.25 лв./кг), следвани от оранжерийните краставици (-7.2% до 3.34 лв./кг), картофите (-1.6% до 0.63 лв./кг), зрелия кромид лук (-1.5% до 0.67 лв./кг), оранжерийните домати (-1.5% до 1.94 лв./кг) и червения пипер от внос (-1.4% до 2.80 лв./кг).

На седмична база са поскъпнали само зелето (+1.3% до 0.76 лв./кг) и доматите от внос (+1.1% до 1.84 лв./кг), а без промяна в цената са морковите (до 0.75 лв./кг).

При плодовете на седмична база всички са поскъпнали, като трендът е доста стеснен от плюс 0.8% до плюс 5.3 на сто. Най-много са повишени цените на бананите (+5.3% до 2.19 лв./кг), следвани от лимоните (+3.4% до 1.84 лв./кг), портокалите (+2.8% до 1.47 лв./кг), мандарините (+1.1% до 1.85 лв./кг) и ябълките (+0.8% до 1.21 лв./кг).

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина