Предлагаме ви рецепта за торта с плодове - лека, вкусна и подходяща за постите.
Необходимите продукти са:
ЗА ДВА СРЕДНО ДЕБЕЛИ БЛАТА
брашно - 3 ч.ч.
захар - 1 ч.ч (по желание бяла или кафява)
какао - 5 с.л.
сода - 2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
ванилия - 1 пак.
мазнина - 2/3 ч.ч. растителна
оцет - 2 - 3 с.л.
вода - 2 ч.ч. топла
ЗА КРЕМА
растителна сметана - 400 мл сладкарска
шоколад - 360 г натурален
ЗА УКРАСА
плодове - пресни по избор
Приготвяне:
Посочените съставки са за 2 средно дебели блата.
Смесете сухите съставки в голяма купа, а мокрите в отделна. Прибавете мокрите към сухите и разбъркайте на ръка.
Изпечете в намаслена и набрашнена кръгла тавичка (след което разделете с конец) или разделете сместа на две равни части и изпечете във форма с подвижен ринг на два пъти. Блатовете се пекат на 180 градуса до готовност. Оставете да изстинат.
Приготвянето на крема става като изстудената сметана се разбива с миксер. Шоколадът се разтопява и се прибавя към битата сметана. Оставя се в хладилник за 10 мин.
При нареждането на тортата може да добавите плодове, както и да сиропирате изстиналите блатове със захарен сироп с 1 с.л. ром.