Театрална работилница „Сфумато“ представя „Бесове” по Ф. Достоевски в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 4750
Театрална работилница „Сфумато“ представя „Бесове” по Ф. Достоевски в Пловдив

Театрална работилница „Сфумато“ представя „Бесове” по Ф. Достоевски на 18 септември 2021 г. от 19:00 ч. в Драматичен театър-Пловдив. Събитието е от програмата на „Сцена на кръстопът“ и има Награда Икар за авторска музика на Асен Аврамов, Номинация Икар в категория "Дебют" на Неда Спасова за ролята на Варвара Петровна и Номинация Аскеер в категория "Изгряваща звезда" на Неда Спасова за ролята на Варвара Петровна.

Адаптация и режисура Иван Добчев, сценография Борис Далчев, Михаела Добрева, музика Асен Аврамов, фотограф Яна Лозева.

Участват: Борис Кръстев, Станислав Кертиков, Йордан Ръсин, Мак Маринов, Николай Върбанов, Васил Дуев-Тайг, Надя Керанова, Елена Дечева, Неда Спасова, Христина Караиванова, Виолина Доцева, Веселин Мезеклиев

„Достоевистите наричат „Бесове” „обезглавения роман”, заради орязаната, непубликувана глава „У Тихон”. Точно тази „отрязана глава” е в епицентъра на нашия спектакъл. Тя е твърде греховна /става дума за прелюбодеяние с 14-годишно момиченце/, твърде гнусна и ехидно гробовна и точно в това е патосът на Ставрогин – да бръкнеш в най-сакралното, „да убиеш Бога”, както казва самото момиченце, да Го предизвикаш и тогава, навярно, да изпаднеш в Него. „През пропастите, към звездите”, това е неотменният гестус на Достоевски, където всяко възземване се плаща с „човешко, твърде човешко” затъване в калта. Ставрогин и неговите протагонисти, /защото всички в нашия спектакъл „играят” Княза Ставрогин, те са негови варианти, поклонници и жертви/, те заедно ще преминат през неговата изповед и покаяние“, разказва Иван Добчев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина