На прага на старта на летния сезон по морето все още се търсят сезонни работници, а заплатите, които предлагат работодателите по Южното Черноморие, са повече от примамливи. Както вече съобщихме, тази година заплатите за готвачи по морето достигат 3 000 лв. Около 1700 лв. е възнаграждението за помощник-готвач, а заплатата на готвач за студена кухня е средно около 1500 лв.
Какви обаче са възнагражденията, които работодателите обещават за останалите сезонни работници?
В сайтовете за обяви за работа търсенето на персонал не спира, макар че стартът на сезона е утре. Възнагражденията, предлагани за персонал в ресторанти варират между 1 000 и 3 000 лв., като на миячките се предлагат средно по 1000, а в по-малките обекти - 700 лв., на сервитьорите - между 900 и 2 000 лв., а на барманите - около 1 400 лв. Пицарите пък могат да си изкарат между 1000 и 2600 лв. на месец, в зависимост от това дали имат опит на подобна позиция.
На места все още се търсят управители на ресторанти, като обявените заплати са между 1 500 и 1700 лв. - по-малки от тези на готвачите. Възнаграждението, предвидено за хостесите, пък е между 1000 и 2500 лв., в зависимост от това дали работата ще бъде в ресторант, нощно заведение или друг обект.
По-малко е търсенето на персонал за хотели, където заплатите рядко надхвърлят 1700 лв. Средното възнаграждение на камериерка, например, е 1000 лв., а обявените заплати за рецепционисти в хотели са до 1200 лв. До 1500 лв. пък достигат възнагражденията на фронт офис мениджърите. Най-високи изглеждат заплатите на спасителите, които могат да припечелят до 1600 лв. на месец. Повечето от обявите обаче са без обявено трудово възнаграждение.
Прави впечатление и че повечето от обявените суми са в нето, което означава, че осигурителният доход може да се различава от "чистата" сума, която служителите ще получават на месец.
Попречи ли пандемията на "вноса" на работна ръка?
Репортер на TrafficNews потърси за коментар служители в няколко агенции за подбор на кадри, включително и от чужбина. Според тях търсенето на "вносна" работна ръка не е спаднало драстично на фона на пандемията. Най-желаните работници остават молдовците и украинците, като търсенето съвсем не се изчерпва само с хотелиерите и ресторантьорите по морето. Работодатели от областните градове, като София и Пловдив, също прибягват до евтина работна ръка, с която да се "подкрепят", споделят от една от агенциите.
Важно е да се отбележи, че и условията на труд за чужденците са далеч по-различни. Молдовците могат да прекарат в страната ни до 90 дни, ако са наети за сезонна работа - обслужващ персонал за хотели и ресторанти, земеделски работници. Заплатите обикновено са минимални - около 650 лева.
Какви са ограниченията за сезонните работници, които влизат в страната?
Със заповед от 31 март бе въведена забрана за влизане на територията на Република България. Забраната не се отнася за български граждани, граждани на ЕС, страни от Шенгенското споразумение и още 25 държави, между които - Молдова и Украйна. Изключение се прави и за всички сезонни работници и служители в туризма, без значение от коя държава са те.
Те обаче трябва да представят документ, показващ отрицателен резултат от PCR тест, проведен до 72 часа преди влизането в страната. Това означава, че не е нужно те да бъдат поставяни под карантина, което би съкратило престоя в качеството им на работници.