В рамките на няколко дни заснехме цените на едро на едно от най-големите тържища в страната – борсата за плодове и зеленчуци до Първенец, на Събота пазара в Кючук Париж и супермаркет от известна верига.  В нашата статистика сме включили четиринайсет различни стоки,  като те предимно са сезонни и са най-купувани в момента.

Борсата за плодове и зеленчуци

На тържището за плодове и зеленчуци пазаруват търговци от цяла България, като чужденци идват предимно през пролетта и есента, когато изкупуват родна продукция. Районът се пълни с румънци при излагането на реколтата от череши.  Търговците коментират, че през последните седмици цените са тръгнали нагоре и прогнозират, че покачването ще продължи.

„Само през последните дни цените на някои от стоките скочиха. Цената на краставицата, например се повиши от 3,4 лв. на 3,70 лв. и то само за ден”, разказва една от продавачките на борсата.

Освен обявените цени на едро и дребно, такива има и за големите вериги, като някои от тях са сключили и договори с по-големите производители.

„Много често търговци са принудени да продадат стоката си на по-ниска цена, тъй като не могат да я пласират никъде другаде и са заплашени от големи загуби. Затова и предпочитат да бутнат от цената. В същото  време от магазините търсят и качество и не взимат какво да е. Когато нямаш обаче избор си склонен и на малка печалба и така се подбива тази за масовия прекупвач. Получават се и ситуации, в които една стока може да бъде намалена на половина. Други  производители пък си имат договори и директно доставят към супермаркетите, така са сигурни, че ще продадат всичко, било и на малка горница. Недостатъкът е, че някои от веригите се разплащат в срок от шест месеца  и търговецът остава без оборотни пари”, разказва друг продават от тържището.

Събота пазара

Ремонтът на улица „Даме Груев”  и липсата на паркоместа в района е редуцирал изключително много работата на пазара. Търговците разчитат на хората, които живеят в района, но те не са достатъчно.

„Плащаме си осигуровките, наемите на сергиите и другите сметки  като работим всеки ден по 12 часа. Ако починем дори един ден вече сме на минус. Не можем да си позволим отпуска и петдневна работна седмица като другите хора, защото това ни изяжда печалбата”, коментира продавачка.

За други основният проблем е липсата на паркоместа и това, че не могат да се конкурират с големите промоции от супермаркетите.

„Качеството при нас е по-добро, но кой го оценя, всеки търси промоцията, а ние не можем да се конкурираме с такива намаления.  Сметките на всички производители скочиха тройно. Освен това хората спестяват изключително много време като пазаруват в хипермаркет, оттам пазаруват всичко, има и къде да спрат. При нас паркинг няма, сега заради ремонта трябва и да заобикалят, местата за паркиране са още по-ограничени. Имаше един паркинг на „Даме Груев”, който се използваше за клиенти, но в момента достъпа до него е ограничен”, споделя друг търговец.

От пазара разказват също така, че повече клиенти има при тях през лятото, когато могат да предложат и повече разнообразие на стока, затова се надяват и ремонтните дейности дотогава да приключат иначе не знаят как ще успят да пласират стоката си, в която вече са вложили много труд и средства.

Съпоставка на цените:

Морковите и картофите се оказват с най-ниска цена в супермаркета. И в двата случая става въпрос за промоция, а не редовна цена, но разликата е факт, а тя най-вече се вижда с тази на пазара, като там излиза най-скъпо.

Килограм моркови, например, могат да бъдат закупени от борсата за 0,80 лв.(цената е на едро), в супермаркета те се предлагат за 0,75 лв., а на пазара сумата, която ще трябва да заплатите е двойна – 1,60 лв.

Най-евтините картофи на борсата пък са за 0,80 лв. за килограм, а в супермаркета те са с една стотинка по-евтини – 0,79 лв., на пазара пък се предлагат за 1,50 лв.

При други продукти, които не са на промоция, пък виждаме двойно по-скъпа цена в супермаркета в сравнение с борсата. Пример за това е карфиолът.

На борсата зеленчукът се предлага за 2,50 лв.,  на пазара за 3 лв., а в супермаркета за 4,59 лв. за килограм.

Ето и сравнението на цените между борса(цени на едро), пазар и супермаркет: