Търговски комплекс в Пловдив пуснат за продажба, за да не бъде сринат със земята

Автор: Виктория Петрова 5826
Търговски комплекс в Пловдив пуснат за продажба, за да не бъде сринат със земята

Наследниците на бившия кмет на „Централен” Александър Дяков организират спасителна мисия за търговския комплекс, който е ситуиран върху площада пред кино „Космос”, който скоро няма да бъде тяхна собственост. Те са пуснали оферта за продажба на цялата инфраструктура като "Преместваем търговски център от 13 магазина" в един от порталите за продажба на бизнес активи. Кризисните действия са предприети само няколко дни, след като приключи основното дело по отчуждаването на парцела от Община Пловдив. 

"Единствен по рода си търговски център в България, който включва 13 самостоятелни магазина с различна големина, подходящи за всякакъв тип търговска дейност. Търговският център е изграден от качествени материали, троен стъклопакет и метална конструкция, която би могла да поставите на избран от вас парцел. Чудесна, бърза и сравнително лесна инвестиция. Единствено е необходимо преместването на търговския център на подходящ терен, който да е достатъчно атрактивен за наемателите", пише в обявата.

Евентуална продажба би минимализирала отчасти загубата на собствениците, след отчуждаването на площадния терен. Каква е цената, за която се търгува преместваемия комплекс обаче, няма публична информация. 

Припомняме, че площадът пред кино "Космос" е реституиран през 90-те години от Александър Дяков, който по това време е и кмет на район "Централен". Малко по-късно върху него започва монтирането на търговските обекти. От години се води съдебна война Община Пловдив да изкупи обратно парцела и да премахне комплекса. Градските власти спечелиха основните дела за ПУП-а на парцела, като пространството пред „Гладстон” бе вкарано в програмата им като обект от първостепенна важност. Отчуждителните процедурти обаче също бяха многократно оспоравни в съда, но в крайна сметка магистратите решиха шестимата наследници на Дяков да получват общо 229 000 лева за имота от 459 кв.м., или с близо 100 000 лв. повече, от това, което беше решено на общинско ниво. 

Именно върху този терен е разположен почти целия търговски центът. След като решението влезе в сила и отчуждителната процедура стане факт, парцелът отново ще бъде официална собственост на Община Пловдив, като със сигурност първите действия на градската администрация ще бъдат в насока разчистване на терена. Именно това е причината да се търсят варианти за продажбата на магазинната база, като по всичко изглежда, че собствениците предлагат буквално да бъде продадена, взета и стоварена на друг терен в цялостния си вид. 

Припомняме, че кметът Иван Тотев заяви, че около 5 млн. лева ще струва преобразяването на киното и площадното пространство отпред. Преди това ще мине конкурс, чиито победител ще вземе и техническото изработване на проекта.

Междувременно остава още едно решение на Административния съд за друг имот на Дякови в пространството, който е от близо 70  кв.м. Там също единственият казус е колко да е цената за обезщетението, като разписаната цена е от 30 000 лева.

През последните 10 години в комплекса се помещаваха различни магазини и офиси: 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина