Таланти от Сценични кадри с премиера на свой филм на “Златния ритон“ под тепетата

Автор: Plovdiv Now 731
Таланти от Сценични кадри с премиера на свой филм на “Златния ритон“ под тепетата

Филм на ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив ще бъде показан за първи път на фестивала  „Златен ритон“ под тепетата.

Възпитаниците на Сценични кадри от 2017 г. до 2019 г. заедно с колегите си от Художествената гимназия по стъкларство в Велашске Межирици, Чехия, както и от Художествена гимназия от гр. Тренчин, Словакия, работиха по проекта „Чешко-словашката културна следа в България“ по програма Еразъм +, К2.

Целта на проекта бе учениците от трите художествени училища  да се запознаят с етапите по създаването на документална филмова творба, да преминат обучение по работата по сценария, операторско майсторство, монтаж, постпродукция и създаването на плакат за филмова творба.

Бяха създадени два филма за знакови за България, Чехия и Словакия личности – словака Самуел Ярослав Захей  - „Словашкият консул в България“ и чешкият арх. Йозеф Вацлав Шнитер – автор на първия регулационен план на Пловдив, построил много от знаковите сгради в нашия град.

Премиерата на двата филма ще бъде на 5 декември в зала 3 на НГСЕИ, а филмът за арх. Шнитер е включен в извън конкурсната програма на фестивала „ЗЛАТЕН РИТОН“ с прожекция на 5 декември от 16.00 ч. в Лъки синема.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина