Свръхпреработените храни повишават риска от диабет тип 2

Автор: Plovdiv Now 1064
Свръхпреработените храни повишават риска от диабет тип 2

Изследвания от март 2024 г. свързват по-големия прием на ултрапреработени храни с повишен риск от 32 здравословни проблеми, включително рак, сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Ново проучване потвърждава, че консумацията на повече ултрапреработени храни увеличава риска от диабет тип 2, но този риск може да бъде намален чрез замяна на тези храни с по-малко преработени продукти. Констатациите са публикувани в списание The Lancet Regional Health – Europe.

Около 60% от дневния калориен прием в Северна Америка идва от ултрапреработени храни, а в други страни този дял е между 25% и 60%.

За целите на проучването изследователите са анализирали приема на свръхпреработени храни и здравните резултати на почти 312 000 души от осем европейски държави в продължение на средно 10,9 години.

Те установяват, че всяко 10% увеличение на ултрапреработените храни в диетата повишава риска от диабет тип 2 със 17%. В същото време замяната на ултрапреработени храни с по-малко преработени продукти намалява риска: с 6% при замяна с минимално преработени храни и с 8% при замяна с преработени храни.

Ултрапреработените храни обикновено се произвеждат от комбинирането на различни съставки, които са преминали през много промишлени обработки, казват експертите. В тях често се използват изкуствени добавки и нови видове мазнини, въглехидрати и протеини.

Проблемът е, че ултрапреработените храни са навсякъде, което ги прави много достъпни, евтини и силно рекламирани. Към ултрапреработените храни спадат сладки напитки, солени снаксове като чипс, а също и някои зърнени закуски. Тези храни често се разпознават по дългия списък от съставки на опаковката, ярките цветове и понякога здравословни твърдения, като "ниско съдържание на мазнини" или "високо съдържание на фибри."

Как ултрапреработените храни влияят на здравето?

Ултрапреработените храни имат значително отрицателно въздействие върху метаболитното, сърдечното и неврологичното здраве, но рискът, свързан с тях, може да бъде намален чрез замяната им с по-малко преработени храни.

Лекарите трябва да насърчават промени в хранителните навици като част от ефективната грижа, която започва у дома. Според авторите на проучването са необходими допълнителни изследвания за разбирането на механизмите, чрез които ултрапреработените храни допринасят за здравословните проблеми. Изучаването на взаимодействието на тези храни с микробиома и чревно-мозъчната бариера може да помогне за разработване на по-ефективни стратегии за намаляване на вредите.

Експертите подчертават, че за хората, които искат да намалят приема на ултрапреработени храни, е важно първо да разберат причините за тяхната консумация. Има множество фактори, които могат да доведат до включването на тези храни в диетата, като удобството, финансовите ограничения и ограничения в достъпа или наличността на други храни, пише puls.bg. Освен това, социалната среда, например в училище или на работа, може да влияе на избора на храни.

Специалистите предлагат няколко общи съвета за намаляване на консумацията на ултрапреработени храни в диетата. Усвояването на кулинарни умения е полезно за приготвяне на здравословни ястия. Препоръчва се самостоятелно опаковане на закуски и обеди, както и запознаване с храните, считани за ултрапреработени, и разбирането на рисковете за здравето, свързани с тях. Подходящо е чинията да бъде пълна с храни, богати на фибри и здравословни мазнини, които осигуряват полезни вещества на организма. Също така е важно да се търсят полезни алтернативи на ултрапреработените храни. Например ултрапреработените зърнени закуски могат да бъдат заменени с овесени ядки, семена и плодове.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина