Свидетел по делото за убитата в Пловдив милионерка: Георги искаше някой да сипе нещо в бирата на майка му

Автор: Деница Лещева 5594
Свидетел по делото за убитата в Пловдив милионерка: Георги искаше някой да сипе нещо в бирата на майка му

Напрежение между адвокат и съдия се усещаше в съдебната зала днес, по време на разпитите на свидетели по делото срещу Здравко Дечкин. Мъжът е обвинен в жестокото убийство на бизнесдамата Виолета Балабанова в Пловдив, продължи днес с разпит на свидетели. Показания пред съда дадоха съседи на убитата преди 10 години Виолета, шофьорът на линейката, която я е откарала в болница, както и полубратът на сина ѝ Георги, пише trafficnews.bg

Припомняме, че на 30 септември 2009 година  Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Непознат мъж я връхлетял, изтръгнал от ръцете ѝ кожената чанта, в която държала документите си, а след това я намушкал неколкократно с нож в областта на корема. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената.

10 години по-късно Здравко Дечкин отговаря пред съда за грабеж, придружен с убийство. Според държавното обвинение, поръчител е именно нейният наследник, починал при катастрофа няколко години по-късно. 

Сред разпитаните бе и операторът Георги Сарай, който за кратко време попаднал в приятелския кръг на Георги. Познанството между тях продължило няколко месеца. Запознали се в нощен бар, докато били в обща компания. Георги разбрал, че Сарай се занимава с реклама и му споделил, че познава хора, които биха искали да му възложат такава. Отношенията между двамата приключили, когато Балабанов го измамил с пари, които така и не му върнал. Малко след това го потърсил с молба да направи репортаж по информация, която той ще му подаде. Ставало дума за "корупционни схеми в прокуратурата, съда и полицията". Георги обещал дори да си плати за услугата, ако адашът му разпространи информацията по всички медии, с които работи. Към онзи момент те били 7-8 на брой, спомня си Сарай. 

"Казах му "Човече, ти ми дължиш 8 000 лв., а искаш от мен услуга. Освен това, поръчкови репортажи не правя", заяви още операторът. 

Георги Сарай разказа пред съда, че една вечер, докато бил у тях, Балабанов-младши го попитал дали познава някого, който може да "сложи нещо в бирата на майка му". Под "някого" той визирал и конкретен човек - близък на Сарай аптекар, с когото веднъж- два пъти се били виждали. Младият мъж обаче обясни, че по никакъв начин не е съдействал на Балабанов. 
 
"Беше настроен срещу нея. Казах му да не се занимава с глупости. Той отговори, че тя била погубила баща му. След това повече не ме е питал. Не съм сигурен дали искаше да я убие или да я упои", разказа той. Пред съда мъжът не изключи вероятността Георги да е бил под въздействие на алкохол или упойващи вещества. В предишните си показания обаче той заявил, че Балабанов не е бил пиян, нито надрусан. Противоречието Сарай обясни с факта, че той често шмъркал кокаин. "Когато човек е пил и е шмъркал, не му личи", заяви той няколко пъти пред съда. 
 
От предходните показания, дадени в хода на досъдебното производство, обаче стана ясно, че е имало и втори разговор между двамата, като Балабанов отново е повдигнал темата за убийството на майка си. Те бяха прочетени в залата по искане на прокурора по делотото Албена Георгиева. В тях Сарай разказва, че Балабанов му се сторил сериозен в намеренията си. Следващите пъти, когато се виждали, той нито ги повторил, нито се отрекъл от тях. 
 
Георги обаче заяви, че не помни да са му били снемани писмени обяснения, нито да е подписвал протокол от разпит. Той обясни, че бил разпитан от полицай в Цар Симеоновата градина, а няколко месеца по-късно - извикан в Четвърто РУ. Относно подписа, положен на документа, той разясни, че много приличал на неговия, но той го правел "с повече размах и по-ясна форма". Сарай обаче не отрече категорично, че подписът е негов. В крайна сметка, прочетените показания отговаряли на истината, с изключение на твърдението, че се били срещали 30-40 пъти. 
 
"Познавахме се от 6 месеца. Няма как да сме се виждали толкова често", каза той. Освен това, той определи написаното като " не предадено с негови думи, а тенденциозно". 
 
Това даде основание на прокуратурата да поиска назначаването на графологична експертиза, за да бъде изяснено дали подписът върху обясненията е този на Георги Сарай. Искането бе подкрепено от защитата на Дечкин и уважено от съдебния състав. 
 
Начинът, по който се водеше протоколът по време на разпита, на няколко пъти предизвика пререкания между адвоката на Дечкин Красимир Елдъров и председателя на съдебния състав Елена Захова. На няколко пъти защитникът настоя да бъдат вписани коректно конктретни изказвания на Сарай с аргумента, че определения като "тенденциозно", се изпускат от съдия-докладчика, докато диктува какво да бъде вписано в документа от съдебното заседание. На свой ред Захова обвини Елдъров, че постоянно прекъсва свидетеля и съда, с което не дава възможност за коректното протоколиране на събитията. Адвокакът отправи и конкретно искане за точно пресъздаване на думите на свидетелите в протокола от заседанието, който, след края му, бива приобщен към материалите по делото. Съдът обаче го отхвърли като неоснователно. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина