Световни художници показват “изкуството на свободата“ върху парчета от Берлинската стена СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 7489
Световни художници показват “изкуството на свободата“ върху парчета от Берлинската стена СНИМКИ

Единствената пътуваща колекция с 30 произведения върху фрагменти от Берлинската стена ще бъде показана в града под тепетата, като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Заглавието на изложбата, разположена по дължината на главната пешеходна улица „Княз Александър I Батенберг“ е "Изкуството на свободата - от Берлинската стена до уличното изкуство". Тя може да бъде разгледана от днес до 30 март. 

Така жителите и гостите на града ще са първите в Европа, които ще отбележат 30-годишнината от падането на Берлинската стена по време на празничния уикенд по повод годината на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.

Колекцията е създадена от известния френски куратор Силвестър Верже. Тя показва световноизвестни художници, които са рисували върху Берлинската стена преди падането й през 1989 г. 

Включени са творби на емблематични художници, творили по Берлинската стена, като Тиери Ноар, Кристофор-Еманюел Буше, Киди Ситни, Индиано, Хайнц Куздас и Петер Унзикер, както и произведения на международно признати улични артисти, като Джеф Аерозол (Франция), Борондо (Испания) C215 (Франция), Джон Краш Матос (САЩ) , Далийст (Китай), Фейт47(Южна Африка), Джими Си (Австралия), Л7М (Бразилия), Рън (Италия), 1Ъп (Германия) и Джон Долан (Великобритания).

Изложбеният проект е съпътстван от прожекции на късометражни филма, документални фотографии, туристически турове по "стената", политически дебати, срещи с някои от авторите, концерти. Наред с произведения на изкуството, изложбата включва три автомобила "Трабант", изрисувани от Тиери Ноар, Кростоф-Еманюел Буше, Киди Ситни.

Днес в 16.00 часа изложбата ще бъде открита официално на пл. Стефан Стамболов!

Ще присъстват председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, Негово превъзходителство посланика на Франция в България Ерик Льобедел, кметът на града Иван Тотев и Силвестър Верже – куратор на изложбата. В 17 часа сградата на Община Пловдив ще се превърне в цветна картина, сглобена от изображенията от изложбата – 3Д мапинг ще пренесе публиката в света на уличното изкуство. Картините, които са оценени на общо над 1 милион евро, вече са под тепетата и са разположени под открито небе.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина