Свети Силвестър почитаме днес! Кой празнува и какви са обичаите?

Автор: Plovdiv Now 14112
Свети Силвестър почитаме днес! Кой празнува и какви са обичаите?

Църквата почита на 2 януари Свети Силвестър, папа Римски. Народът нарича този празник Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден.

Силвестър е латинско име, което означава "гора", "горист", "лес". Имен ден празнуват всички с имената Силвия, Силва, Силвана, Силвестър, Гopан и Гopица.

Свети Силвестър се родил в Рим. Негов учител във вярата и науката бил благочестивият презвитер Кирин. В столицата на световната империя тогава идвали много странници, а младият Силвестър ги подслонявал в гостоприемния си дом. Когато станал на 30 години, той бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад, а след неговата смърт бил избран за Римски епископ и станал тридесет и пети папа. Той е свещеникът, който кръщава официално император Константин Велики.

Народът свързва този ден с ринене на тора от оборите, който не е изхвърлян от Коледа. В нощта срещу празника момците, които са коледували, организирани в дружини, обикалят домовете, в които има едър добитък. Тръгват с музика,песни и фенери. Стопаните държат отключени портите и връзват кучетата.

В обора в нова торба оставят пита, месо, вино за дружината. Мъжете почистват обора, взимат каквото са им оставили и си тръгват, без да се обадят. На другия ден може да бъдат поканени на гости от стопанина, на когото са почистили.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина