Студенти правят възстановка на наказателен процес по действителен случай

Автор: Plovdiv Now 6058
Студенти правят възстановка на наказателен процес по действителен случай

Всяка година на 16 април се отбелязва Денят на българската конституция и професионален празник на юристите. Тази година на 16 април в Пловдив ще се празнува и  традицията на ELSA-Plovdiv да организира възстановки на съдебни процеси.

В 11:30 часа студенти ще влязат в Зала I на Апелативен съд и ще станат част от възстановка на наказателно дело по съвсем реален случай.  Изкуството на оратора е преди всичко в това никой да не забележи изкуството, ни учи Квинтилиан. Това е и изкуството да бъдеш добър юрист. ЕЛСА-Пловдив се стреми към усъвършенстване на студентите и подготовката им за професионалния им живот след университета. Именно това мотивира организацията към подобни събития. Стъпвайки в обувките на адвокат, прокурор или съдия, помага да се открие кутията с тайните на „добрия юрист”. Със съдействието на Апелативен съд – гр. Пловдив, ЕЛСА-Пловдив организира възстановка на съдебен процес по наказателно дело и набира своите участници.

Изисквания към кандидатите: Във възстановката могат да участват студенти от специалност „Право“ от Юридически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, без значение на формата на обучение.  Кандидатите трябва да попълнят бланка за участие, с която те ще заявят желанието си да участват във възстановката. Бланката за регистрация за участие ще предоставя възможност да се посочат данните на кандидатстващия, контакт за връзка, информация за специалността, формата и курса на обучение. Заявяващият участие може да избира процесуалната си позиция в процеса.

Задължително изискване към кандидатите е в бланката за регистрация за участие да попълнят и последното празно поле, като в него в свободен текст да опишат какво ги е мотивирало да участват в съдебната възстановка. Минимален обем на импровизираното мотивационно писмо, под формата на свободен текст е 8-10 изречения.

Позициите, от които всеки може да избира са следните, като всяка от тях има минимален праг за допускане под формата на курс на заявяващия участие, с оглед важността на ролята й в процеса и, разбира се, подготовката на определения студент по специалността:

- съдия /председател на съдебния състав/ – 4-ти курс или нагоре;

- съдия – 3-ти курс или нагоре;

- съдебен заседател – 1-ви курс или нагоре;

- съдебен заседател – 1-ви курс или нагоре;

- съдебен заседател – 1-ви курс или нагоре;

- прокурор – 3-ти курс или нагоре;

- повереник /адвокат/ – 3-ти курс или нагоре;

- защитник /адвокат/ – 3-ти курс или нагоре;

- подсъдим /мъж/– 1-ви курс или нагоре;

- гражданки ищец, частен обвинител и свидетел /мъж/ – 1-ви курс или нагоре;

- гражданки ищец, частен обвинител /жена/ – 1-ви курс или нагоре;

- свидетел /мъж/ – 1-ви курс или нагоре;

- свидетел мъж/ – 1-ви курс или нагоре;

- свидетел /мъж/ – 1-ви курс или нагоре;

- първо вещо лице по комплексна медикофизична експертиза – 1-ви курс или нагоре;

- второ вещо лице по комплексна медикофизична експертиза – 1-ви курс или нагоре;

- вещо лице по съдебнопсихиатрична експертиза – 1-ви курс или нагоре;

- вещо лице по ДНК експертиза – 1-ви курс или нагоре;

Крайният срок за кандидатстване е 20.02.2019г. , а обявяването на избраните кандидати ще стане н а 28.02.2019г. За повече информация, желаещите могат да пишат на лично съобщение във фейсбук страницата на ЕЛСА-Пловдив, както и на имейл: [email protected].

Всички останали са добри дошли като публика, защото както е казал Пол Валери, няма правосъдие без зрители!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина