Строителна инвазия в Пловдив! Ето къде “изникват“ нови комплекси

Автор: Виктория Петрова 69011
Строителна инвазия в Пловдив! Ето къде “изникват“ нови комплекси

Пловдив се разраства. Спор в това няма, ала освен териториалната експанзия на урбанизираните зони, тази тенденция на увеличение от всякакъв порядък обхваща и плътността на застрояване.

Жилищното строителство започва да изтласква индустриалните зони на града. Десетки празни парцели биват вкарвани в регулация, а на тяхно място се издигат огромни комплекси. Все по-разпространено е и бутане на производствени, административни, търговски или малки жилищни сгради, на чието място след скромен период от 1-2 години се издигат стоманено-бетонни жилищни мастодонти.

Въпреки че новите тенденции за устройство на територията и качество на живот влияят на проектанти и инвеститори в насока ориентиране към изграждане на малки бутикови сгради, фактът, че населението на града расте с бърз темп, все още създава условия за създаване на многоетажни постройки върху огромни площи. Цената на жилищата в тях е по-ниска, което е търсено от потребителска гледна точка, а от друга страна на определена разгърната площ инвеститорите реализират мащабно РЗП, което неимоверно увеличава постъпленията им. 

Неслучайно последните данни отредиха на област Пловдив второ място по най-много въведени в експлоатация жилищни сгради - 77 сгради с 239 жилища само за третото тримесечие на 2018 година. Според данните един апартамент е със средна площ от 99,3 кв.м. На централно ниво новопостроените къщи са 72.2% от всички сгради, което обуславя по-голямата средна площ, както и по-малкия брой жилища, регистрирани на толкова сгради. 

Що се касае за започнатите строежи, данните сочат, че Пловдив е обхванат от истинска строителна инвазия. Градът и областта отнеха вечното първо място на София по брой започнати строежи. Към момента в област Пловдив е започнато изграждането на 182 жилищни сгради с 538 жилища в тях, както и 74 сгради с друго предназначение, сред които производствени и търговски бази, хотели и спортни обекти. Междувременно са издадени нови 239 разрешения за строеж, като обектите, чието изграждане предстои да започне, ще осигурят още 1400 нови жилища. 

Ще ви покажем новите големи комплекси, които са в процес на строеж, в поредица от материали. Тъй като всеки квартал има своя различна логика, а и комплексите, както данните показват, никак не са малко, ще ви покажем новото строителство на части, като решихме да започнем от ЖР "Тракия". Изборът ни не е случаен, а обусловен на факта, че "Тракия" е така да се каже основоположник на традицията за застрояване с големи комплекси, начело с Оазисите, Гербера, Олимпия и др. 

Ето ги и новите мастодонти, които скоро ще се превърнат в дом на хиляди стари и нови пловдивчани: 

Новите "Гербери"

След като издигна копие на Великата китайска стена по протежението на бул. "Освобождение" , сега инвеститорът Георги Чалъмов строи нов гигант точно срещу кметството на района. Карето от 8-етажни блокове формира 83 декара РЗП. Проектът включва около 300 бр апартамента, подземни и надземни паркоместа, търговски обекти на партерно ниво и заключен вътрешен двор. 

Докато строи втория си комплекс, Чалъмов започна изпълнението и на трети "Гербер", който несъмнено се очертава да бъде не по-малко внушителен от предшествениците си. Сградите ще бъдат разположени в парцел от 10 декара на ъгъла на ул. "Менделев", до Колодрума. Ансамбълът ще включва седем секции с различна височина, като най-високият блок ще достига 17 етажа, пред които най-ниският на 8 нива ще изглежда направо като джудже.

Томов Плаза

Комплексът Tomov Plaza е разположен върху парцел с площ от 13 633 кв.м., на мястото на бившата Мебелна къща. Проектът е с разгъната застроена площ 74 000 кв.м., състои се от 9 отделни жилищни сгради, разположени в П-образна форма, които образуват затворено вътрешно квартално парково пространство с ограничен достъп и включва 555 апартамента, хотел, подземен паркинг на две нива и търговски обекти на партерно ниво, сред които супермаркет, мебелен магазин, ресторант, банков клон и др.

Въпреки, че мастодонтът е в съвсем начална фаза, жилищата вече са в продажба. Комплексът разполага с апартаменти между 74.17 кв.м. и 158.42 кв.м., а според етажа и големината цената им варира от 531 €/кв.м. до 643 €/кв.м.

Теренът и огромната инвестиция, която ще реализира сградния фонд, са в ръцете на пловдивския предприемач Христо Томов, чрез фирмата му „Стройколукс”, докато архитектурният проект е на арх. Едвард Христов.

Комплекс "Колодрума"

Това е жилищният комплекс, който през годините премина през всякакви перипетии. Последната - стовари се огромно парче от изолацията на 16-етажен блок, част от грандиозния строеж. Парцелът от 17,5 декара, заключен между "Асеновградско шосе", "Менделеев" и "Найчо Цанов", бе продаден за 8 милиона с няколко започнати и недовършени сгради. Това се случи, след като предходният собственик софийската “Глобъл лизинг консулт енд практис” ЕООД го ипотекира и не успя да плати дълга. Купувач бе настоящият инвеститор „Българската банка за развитие”. 

Реализацията на обекта е възложена на “Сиенит холдинг”, която отговаря за проектирането и строителството. Комплексът ще бъде от шест секции, като в момента се работи по завършването на 16-етажния блок, с чиято изолационна стена се случи инцидента. До него ще има още една 12-етажна секция, а общо апартаментите в комплекса ще наброяват над 200. Жилищата са вече в продажба, ала дали ще имат Акт 16 до края на 2019 предстои да видим, въпреки че намеренията на инвеститорите са именно такива. 

Въпреки, че теренът се води в район "Централен", като продължение на кв. "Съдийски", структурата на строителство води своите начала именно в Тракия. Очаква се скоро застроената площ около Колодрума да намери естествено продължение по Асеновградско и да се превърне в неделима част от района, който се намира отвъд булеварда. 

Тракия резиденс

Тракия Резиденс е разположен в близост до ТЦ "Форум"-Тракия. Комплексът се състои от 3 сгради с общо РЗП 9900 кв.м., върху която са разположени 93 апартамента и 10 офиси и търговски обекти.

Комплексът е разделен на три части, чиито изграждания са на различна фаза. Блок А е с акт 15, а другите два са в процес на активно строителство. Голяма част от апартаментите са продадени, ала все още има свободни жилища - цени им обаче не са публично обявени.

Инвеститорите са "Максстрой 99" ООД със съдружници Асен Дурев и Николай Колев и ЮДи Ел Ей Кънстракшън" ООД със съдружници Ален Делянин и Пламен Брънков, като втората фирма е и строител на обекта. 

Лаута Гардънс 

10-етажният комплекс на бул. "Проф. Цветан Лазаров" 12 в непосредствена близост до парк "Лаута" и едноименния фитнес център е в строителна офанзива. Около започването му имаше редица спорове, тъй като теренът с площ от 3 192 кв.м. бе общински и бе продаден на търг на роднина на народен представител, а веднага след това се пристъпи към сеч на дърветата в него и променя на устройствения план с цел смяна на статута.

Така фирмите „Трансроудс - 2014“ ЕООД, еднолична собсбственост на Дяко Дяков, и „Демилекс“ ЕООД /инвеститор и строител/, собственост на брата на Атанас Ташков - Станимир, получават строително разрешение на 14.02.2018 г., а през април започват същинските работи. За отрицателно време основите са положени, което не е изненадващо с оглед предвидения срок за финализиране на обекта от 18 месеца. Очаква се Акт 16 да бъде издаден в края на 2019 година, но вече около 50% от апартаментите /общо 28 в сградата/ са продадени. В сградата има 4 офиса, 4 ателиета, 2 магазина и 20 гаража, но там продажбите "на зелено" са доста по-слаби, като едва по един от обектите и 5-6 гаража са заети според сайта на строителната фирма. Цените към този момент варират между 680 €/кв.м. и 720 €/кв.м., за площи от 67.70 кв.м. до 125.64 кв.м.

Панорама парк 

Новият жилищен комплекс "Панорама парк" се строи на бул. "Освобождение" в близост до хотел "SPS". Инвеститор и строител на жилищния комплекс е "ГЕРТ Груп" ЕООД, чийто собственик е Тунджай Гюлер. Фирмата има верига от едноименни комплекси в Кърджали и София. В момента дружеството е в процес на изграждане на два големи комплекса в Пловдив - този до SPS и до парк "Отдих и Култура" с разгърнатата полезна площ от около 51 000 кв. метра. 

Комплексът "Изток", разположен в ЖР Тракия, е съставен от два блока на 9 и 14 етажа, в които ще бъдат поместени 157 апартамента и офиси. Жилищата са в продажба, като оферти показват, че цената на кв.м. варира от около 540 до 600 евро според етажа и големина на жилището. Отделно е изграден паркинг за 210 коли, а инвеститорите рекламират, че за заделили зелена площ от 2 декара в терена. Очаква се комплексът в Тракия да бъде готов до 2020 година. 

Олимпия

Новият комплекс на инвеститорите на "Олимпия" е в силно напреднала фаза, като по първоначална информация трябва да бъде готов през май 2019. Сградата е разположена зад магазин "Декатлон", а апартаментите вървят около 700 евро кв.м. Междувременно продължава да се разраства и първата "Олимпия" в парцелите до „Акваленд”. Припомняме, че там инвестицията на фирма  „Радио С.О.С.” обхваща усилено застрояване на 32 декара. 

Елит парк

Жилищен комплекс "Елит парк" е новият проект на инвеститора "Аспи Билдинг" ЕООД, изградил предходната едноименна жилищна сграда "Елит". Вторият комплекс е разположен на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" с "Освобождение". Той се сформира от 6 жилищни секции на 7 етажа и сутеренен общ етаж. Продажната цена е около 600-650 евро кв.м. при жилищата и 400 евро/кв.м. при гаражите - подземни и надземни. 

To be continued

На полусъединител е проектът за изграждане на небостъргач в Тракия. Припомняме, че ливанският бизнесмен с българско гражданство Абдул Карим Мохамад Хассун имаше амбиция да вдигне 130 метрова сграда с 40 етажа, ала намеренията му бяха посечени от община Пловдив поне що се касае до парцела, в който искаше да го реализира. Има вариант за преместването на проекта в "Гладно поле" или където общият устройствен план го позволява.

В рамките на терените около Колодрума се предвижда тотално застрояване и освен настоящите обекти, на мястото на бившия мотоцентър се предвижда цял миниквартал от 9 жилищни сгради, някои от тях полубратя на небостъргача - около 17-етажни. Там инвеститор е "БТМ ИСТЕЙТС" ЕООД, а строителството ще бъде изпълнено от Си Инвест, част от Сиенит Холдинг.

Подобни новини

Алфа

Грозно и нефункционално и скъпо.. Залагате бомба за бъдещето с неразвита пътна мрежа и свръхзастрояване . Високо и гъсто не е европейски стил .. а ужким сме се запътили натам

04:07, 20.10.2021
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина