Страстни танга ще прозвучат в Епископската базилика в концерта “Картини от Пиацола“

Автор: Plovdiv Now 5586
Страстни танга ще прозвучат в Епископската базилика в концерта “Картини от Пиацола“

Страстните танга на Пиацола ще прозвучат в Епископската базилика на Филипопол в изпълнение на виртуозния акордеонист Калоян Куманов, цигуларката Виктория Каридова и пианистката Ралица Ботева. Музикалното събитие е на 25 март 2022 г. от 19:00 ч.

Името на концерта е "Картини от Пиацола", организатор е Държавна опера Пловдив.

Билети се продават на касата на Операта и в мрежата на Ивентим.

Астор Пиацола, наричан в своята родина „El Gran Ástor“ (Великият Астор) остава в музикалната история като „големият обновител на аржентинското танго“. По неповторим начин той издига тангото от „музика на улицата“ до музика, изпълнявана в концертните зали. Езикът на създаденото от него „танго нуево“ е революционен и специфичен, той включва елементи от джаза и класическата музика, като ги примесва с ефекти от улицата и мотиви от френския шансон.

Най-известното му произведение е „Либертанго“ (Libertango). Заглавието на тази творба, създадена и записана през 1974 в Милано, обединява две думи: libertad (на испански – „свобода“) и „tango“. Пиесата символизира прехода от класическото танго към „Танго нуево“. Известни са над двайсетина различни аранжимента на „Либертанго“: за джазов оркестър, за симфоничен оркестър, за квартет от медни духови инструменти, за различни камерни ансамбли и дори – за хор a’capella , но за най-популярни се смятат онези аранжименти, в които звучи бандонеон.

В киното мелодията прозвучава за първи път в „Северният мост“ на Жак Ривет (1981) . „Либертанго“ е използвано и от Роман Полански в неговия филм „Неистовият“ (1988) , където върху музиката на Пиацола танцува Харисън Форд, както и във филма на британския режисьор Сали Потър „Урок по танго“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина