Страстите ученически: Нови формати на изпита след VII клас, нови правила...

Автор: Plovdiv Now 5393
Страстите ученически: Нови формати на изпита след VII клас, нови правила...

Автор: Джесика Вълчева

Форматът на изпитите за седмокласниците тази година ще премине като тест в две части, а оценката ще бъде обща. Максималният брой точки, които учениците могат да получат, е 100. Те не се превръщат в оценки, а директно участват в балообразуването.

Досега двете части се оценяваха отделно, тъй като отделяха учениците, които се явяваха само на Национално външно оценяване, от тези, които кандидатстваха и в гимназиите след VII клас.

Първата част от изпита по български език и литература ще бъде тест от 25 въпроса - 18 с избираем отговор, 6 със свободен отговор и един въпрос развиване на теза. Модулът ще продължи 1 астрономически час, през който седмокласниците няма да имат право да напускат стаята. Това ще може да се случи едва след като първите 60 минути от Националното външно оценяване са изминали и първата част от изпита е запечатана в плик.

Втората част ще се състои от преразказ с дидактическа задача. Времето на седмокласниците ще бъде час и половина, като тази година в теста ще са включени литературни въпроси върху авторите само от VII клас. Нов автор е Добри Чинтулов. Въпросите по български език ще са върху материала от V, VI и VII клас.

Промяна има и в началния час на Националното външно оценяване, което вместо в 10 ч. ще започва в 9 ч. Досега в 8 ч. започваха матурите в XII клас, а в 10 ч. изпитът след VII. От тази година двата изпита са разделени, а това според МОН ще облекчи организацията за училищата.

Изпитът по математика също ще изглежда малко по-различно. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова обясни пред БНТ, че тази година няма да има задачи, свързани с трапец и съответно линейни параметрични уравнения, които не се изучават в VII клас.

Изпитът ще протече в две части, като първата се състои от 17 задачи с избираем отговор и 3 с кратък отговор. Втората част ще бъде от две задачи с кратък свободен отговор и три с описание.

Ако ученик не се яви на изпитите, той участва в класирането с оценките от Свидетелството за основно образование. Броят на учениците, които трябва да се явят на Национално външно оценяване тази година надхвърля 61 000.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина