Стотици семейства съдят технологични компании за лошо влияние над децата

Автор: Plovdiv Now 5472
Стотици семейства съдят технологични компании за лошо влияние над децата

Стотици семейства подадоха колективен иск, в който съдят едни от най-големите технологични компании в света. Според тях компаниите са били наясно, че излагат непълнолетни на опасни продукти и трендове. 

Делото обхваща компаниите „Мета“ (собственик на Фейсбук и Инстаграм), ТикТок, Гугъл и „Снап инк“ (собственик на Снапчат) и е едно от най-големите в историята на Силиконовата долина.

Ищците са обикновени семейства от Съединените щати, както и няколко училищни района. Всички те твърдят, че социалните мрежи са вредни за децата още от зародиш.

По-рано делото беше сериозно подкрепено от федерален съдия, който определи, че компаниите не могат да използват Първата поправка в делото, която защитава свободата на словото.

„Бях абсолютно пристрастена още на 12 години. И не успях да си върна живота през цялото ми тийнейджърство“, казва Тейлър Литъл, която била пристрастена към социални мрежи. Нейната мания довела до няколко опита за самоубийство и години наред депресия.

Тя описва технологичните компании като „големи лоши чудовища“.

Тейлър разказва, че преди да получи първия си смартфон, тя била спортна натура, която се занимавала с танци и театър. „Когато ми вземеха телефона, усещах симптоми като при абстиненция. Беше непоносимо“, разказва тя.

Тя си спомня и първата страница, която е отворила в социална мрежа – лична страница на човек, който се самонаранява и показва раните си. „Като кликнах на страницата и я отворих, това съдържание се показа без предупреждение. Не, не съм го търсила, не съм го искала. И още мога да го видя. Сега съм 21 години и още го виждам все едно е пред мен“, казва тя.

Тейлър има проблеми също със съдържание на тема имидж и хранителни разстройства.

Адвокатите на семействата посочват и друг случай за пример – този на 14-годишната британска ученичка Моли Ръсъл. Тя попаднала на огромни количества информация за самонараняване, самоубийство и депресия в социалните мрежи.

Разследване на смъртта ѝ показва, че момичето е умряло „страдайки от депресия и негативните ефекти на социалните мрежи“.

Представителите на семействата възприемат и различен подход при делото. Те твърдят, че алгоритмите на социалните мрежи са така проектирани, че да водят до пристрастяване.

От „Мета“ вече публикуваха изявление по темата. „Искаме да успокоим всеки един родител, че приемаме техните и на децата им интересите много присърце. С работата си се стремим да предоставим спокойна и безопасна среда на тийнейджърите онлайн“, казва те.

От ТикТок отказват коментар.

„Гугъл“ определят обвиненията като абсолютно неверни. „Опазването здравето на децата е в основата на нашата работа“, казват от компанията. „Снапинк“ коментират, че платформата им „цели да премахне напрежението от това да бъдеш перфектен“, пише БТВ.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина