Стомашно-чревни проблеми при децата може да са първи симптом на COVID-19

Автор: Добринка Димова 7923
Стомашно-чревни проблеми при децата може да са първи симптом на COVID-19

Стомашно-чревни проблеми и температура над 38 градуса са най-честите оплаквания при децата, заразени с COVID-19. Симптомите включват гадене, повръщане и диария, които могат да доведат до дехидратация, ако не се обърне внимание.

Това се посочва в новото издание на Интерактивния справочник за лечение на COVID-19, изготвен от д-р Георги Димитров, д-р Трифон Вълков и д-р Димитър Димитров, съобщава TrafficNews.

Те уточняват, че не е вярно твърдението, че децата под 12-годишна възраст са засегнати по-рядко от възрастните. Просто при тях заболяването често протича безсимптомно, а и те в повечето случаи не се тестват. Епидемиологичните проучвания показват, че децата обикновено представляват до 14% от лабораторни потвърдените случаи. Най-много потвърдени случаи на COVID-19 има във възрастовата група 14-17 години - 38.3%. Децата в начално училище боледуват повече от тези в средното. При малчуганите на възраст между 5 и 10 години процентът е 25.7%, докато при 11-13-годишните – 18.6%. В предучилищна възраст процентът е 17.4%.

Децата от всички възрастови групи могат да предават COVID-19 на други, като заразените деца изхвърлят вируса с вирусни товари, сравними или по-високи от тези при възрастните, но скоростта на предаването от малки деца досега не е изследвана. Честотата на хоспитализации при децата е около 8 на 100 000 население.  

Според наблюденията на специалистите бебетата под 1 година са по-склонни да развият тежка форма на заболяването. Рискови са и деца, независимо от възрастта, които страда от астма или хронично белодробно заболяване, диабет тип l, генетични, неврологични или метаболитни състояния, вродени сърдечни заболявания, имуносупресия и затлъстяване.  

„Въпреки че са докладвани тежки случаи на COVID-19 при деца, включително и фатални, повечето имат асимптоматично, леко или умерено тежко заболяване и се възстановяват в рамките на една до две седмици от началото на симптоматиката”, посочват медиците.

Както и при възрастните, приблизително при 50% от децата с потвърдена коронавирусна инфекция има образни патологии.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина