Старчески болки при млади хора предупреждават за ревматични заболявания! Прегледайте се безплатно в Пловдив

Автор: Добринка Димова 7083
Старчески болки при млади хора предупреждават за ревматични заболявания! Прегледайте се безплатно в Пловдив

Ревматоидните заболявания засягат все повече млади хора. Според проучване, направено от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит, поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Достъпът до ревматолог у нас пък е силно затруднен – едва 14% от заболелите пациенти достигат до специалист. По този повод Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит организира в Пловдив семинар, който ще се проведе на 22 юни (събота) от 12:00 до 16:00 ч. в парк хотел “Пловдив”, бул. „Санкт Петербург“ 38. Събитието е за граждани и пациенти и цели да ги информира за диагностика, възможности за лечение на ревматични заболявания, остеопороза и рехабилитация на ревматични заболявания. Присъстващите граждани, които нямат диагноза, но имат симптоми на ревматично заболяване и остеопороза, ще могат да се запишат за безплатен преглед при ревматолог. Информационният семинар е част от кампанията „Кажи не на страха, попитай ревматолог“ и поставя началото и на скринингова програма за ранна диагностика на ревматични заболявания.

Кои са симптомите на ревматичните заболявания, опасно ли е самолечението и какво включва кампанията –  разговаряме с Николай Недялков от екипа на Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит.

Изнесохте данни, че достъпът до ревматолог у нас е изключително затруднен. На какво се дължи това?

- За да стартираме кампанията, ние направихме едно социологическо проучване сред 300 пациенти с ревматични заболявания. Оттам излязоха доста притеснителни данни. Самото поставяне на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Ние разчитаме на ревматолозите и те много ни помагат. Проблемът идва от неправилното разчитане на симптомите първо от пациента, а след това от общопрактикуващите лекари, които пък от своя страна дават направление към грешния специалист. Най-често направления за ревматични заболявания се издават за ортопед и невролог, вместо за ревматолог, и това забавя целия процес. В големите градове като София, Пловдив, Варна и Плевен, където има университетски болници, достъпът до ревматолог е по-лесен. Но въпреки това на национално ниво стои проблемът със закъснялата диагноза. Всъщност, и на световно ниво диагнозата се бави средно между 5 и 10 години.

- Какви са симптомите и защо са толкова трудни за откриване?

- Много хора си мислят, че тези заболявания спохождат по-възрастните българи. Казват, че когато се развали времето, се появяват стари травми. Но невинаги това е причината. При пациентите с ревматични заболявания има сутрешна скованост, болки в ставите, трудно раздвижване, възпаляване на ставите през цялото денонощие. Най-често това са симптомите. Също така лекарите познават тези заболявания по пръстите на ръцете. Ако е имало възпаляване, което е утихнало, пръстите започват да се изкривяват.  

- „Подмладяват” ли се ревматичните заболявания?

- Според това проучване, което споменах, се откриват много ревматични заболявания дори при по-млади хора. Най-често става въпрос за болестта на Бехтерев, или т.нар. анкилозиращ спондилит. Няма единно обяснение защо тези болести се появяват по-рано. Но е факт, че хора в работоспособна възраст имат симптоми. Нашата кампания е насочена именно към тях, тъй като те са ценни за обществото. И евентуалното незапочване на лечение може да доведе до много бърза инвалидизация, което не е добре първо за пациента, но не е добре и за държавата.

- Какви рискове крие самолечението?

- Самолечението е голям риск. Винаги съветваме пациентите да не разчитат на интернет или на измислени рецепти, препоръчани от някого. Дори не е хубаво пациентите да се съветват помежду си. Вярно, има някакви добавки, които може би спомагат лечението. Но винаги трябва да се консултират предварително с ревмотолог, за да може той правилно да охарактеризира симптомите и да се започне правилно лечение. В интернет има много грешна информация и при самолечение хората могат да останат инвалиди.

- Разкажете за предстоящата кампания в Пловдив.  

- Кампанията е насочена към хора между 18 и 50 г., които имат симптоми на ревматично заболяване, но все още нямат диагнози. Нашето желание е да им помогнем в правилното лечение. Подготвили сме въпроси, които до някаква степен да охарактеризират симптомите. Така всички хора, които дойдат, ще могат да отговорят и ако отговорите са положителни, ще бъдат насочени към специалист. Дори и да не се възползват от безплатните прегледи, ще могат да си запишат час и в удобен момент да отидат при ревматолог. По време на семинара присъстващите ще получат достоверна информация от най-големите специалисти в Пловдив. Могат да задават свободно въпроси за всичко, което ги интересува. Самите ревматолози ще изнасят лекции, свързани с възникване на заболяванията, рехабилитацията. Ще се говори и за някои видове медикаменти. Събитието е отворено за всички граждани, входът е свободен.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина