Стайко Иванов - Човека птица бил пребит в затвора в Пазарджик

Автор: Валерия Василева 1505
Стайко Иванов - Човека птица бил пребит в затвора в Пазарджик

Делтапланеристът Стайко Иванов, известен с прозвището Човека птица, е бил пребит в килията си в Пазарджишкия затвор. Нападението е станало в неделя. За случилото се сигнализираха негови близки в социалните мрежи, а по-късно информацията им беше потвърдена от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Според хора от обкръжението на Иванов, той е в лечебницата на мястото за лишаване от свобода с комоцио, пише Дарик. Пред тях той казал, че атаката е поръчкова и ако се върне в килията си, ще бъде убит. Затова настояват да бъде преместен в Пловдив.

Стайко Иванов сам се е оплакал на постовия надзирател, че при прибиране от обяд на 15 април са му били нанесени няколко удара, съобщава Сашка Андрекова от пресцентъра на Министерството на правосъдието. Веднага е отведен в стационара на затвора, където му е оказана лекарска помощ, предаде Дарик. Иванов е пожелал да бъде освидетелстван и от външно болнично заведение, това предстои.

Ръководството на затвора е назначило вътрешна проверка. Уведомена е Районната прокуратура в Пазарджик. Случаят е отразен в регистъра за травматични увреждания. Пострадалият е отделен от другите лишени от свобода, докато трае проверката. След това ще бъде преместен в друга група.

Делтапланеристът отдавна настоява да бъде настанен в друг затвор. От Правосъдното министерство дават надежди, че се предприемат действия в тази насока. Досега това не е станало, защото подадената от него молба не е била с необходимата документация.

От ведомството твърдят още, че не е тежко пострадал. Какви точно са пораженията от побоя, ще стане ясно едва след освидетелстването. Преди приключване на проверките не се съобщават и мотивите за нападението му, нито колко са биячите. Ще им бъде потърсена отговорност, уверява Андрекова.

Стайко Иванов от Кърджали излежава 8-годишна присъда за убийство, което твърди, че не е извършил. На 11 май 1997 г. той се качва на стоп в буса на македонски гражданин, който после взема и друг стопаджия. Непознатият застрелва водача, бусът се блъска в крайпътно дърво, а истинският убиец изчезва. Никой не го търси, а главен обвиняем става Иванов. Не е открито оръжие, не са доказани мотиви.

През 2005 година прокуратурата прекратява наказателното производство поради липса на доказателства. Когато обаче през 2006-та мъжът завежда дело срещу държавата за незаконно задържане за 7 месеца и влошеното си след ареста здраве, производството е възобновено, макар да няма нови доказателства. Делото се точи с години, многократно е връщано, но в крайна сметка завършва с 8-годишна присъда от Хасковския окръжен съд, въпреки че остават неизяснени обстоятелства, разказват близки на делтапланериста.

Той бяга в чужбина, крие се с години в различни страни и е издирван от Интерпол, докато накрая е задържан и върнат в България. В затвора е от 2016 година.

През 2017-та обявява гладна стачка, при която сваля над 30 кг. Подава молба за помилване, но тя е отхвърлена от вицепрезидента Илияна Йотова, която посочва в отговора си: „Не намирам основания да упражня правото си на помилване“. Преди това е отказана и молбата му да бъде преместен в Пловдивския затвор с мотива, че там той няма роднини, макар че и в Пазарджик няма. Близките му са писали и до омбудсмана Мая Манолова, която им отговаря, че няма право да се намесва при произнесена присъда.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина