Срутени сгради, унищожени мозайки и протести: Скандалите на Пловдив през 2019 г.

Автор: Мария Луцова 6776
Срутени сгради, унищожени мозайки и протести: Скандалите на Пловдив през 2019 г.

Срутени сгради, прекрасни мозайки, унищожени от багерите, откриването на Европейска столица на културата – това бяха само част от скандалните събития, които ще запомним през отминалата 2019 г.:

Откриващата церемония за Европейска столица на културата предизвика истински скандал заради огромните средства, инвестирани в нея и заради процедурата по избора на изпълнител. Така още в началото – 12 януари, 2019-а стартира с напрежение. Качеството на събитието остана на заден план, макар и силно критикувано.

Събориха емблематичната къща на Куцоглу зад Общината.Сградата, в която преди 10 ноември се помещаваше детска градина „Славянка”, е проектирана от арх. Йосиф Шнитер и е паметник на културата от новото време с категория „Ансамблово значение”. Според проекта фасадата на сградата на ул. "Гладстон" 12 трябваше да бъде запазена и да претърпи вътрешно преустройство. Не така обаче мислеха инвеститорите.

20 активисти и симпатизанти на ВМРО окупираха тротоара срещу СКЛАД в Тютюневия град в знак на протест срещу изложбата „Балканска гордост # Balkan Pride”. Събитието, част от официалната програма на Пловдив 2019 - Европейска столица на културата, разбуни духовете още преди провеждането си, след  като стана ясно, че в града ще гостува изложба на ЛГБТИ общността. Протестиращите носеха плакати „Не преминавай от другата страна“, но се държаха цивилизовано и не се достигна до обиди или сблъсъци. 

Покривът на Чалъковата къща в Стария град е горя. Засегнати бяха  10 квадратни метра, както и две врати. Предполагаемата причина за пожара на зданието на ул. „Митрополит Панарет” бе „небрежност при боравене с открит огън”.

Дружеството на пловдивските художници обяви, че съди Община Пловдив за новата галерия на ул. "Гладстон" 32. Това стана ясно от официално становище на Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници. От представената информация стана ясно, че въпреки че на Дружеството е било обещано да менажира дейността на сградата и да я използва за свои изложби, то ситуацията е различна. Тогавашният кмет Иван Тотев обяви, че галерията на "Гладстон" ще бъде управлявана от Градска художествена галерия. Това решение според Дружеството на пловдивските художници е в остър разрез с подписаните от тях и Община Пловдив документи.

Какво се случва със склада на ул. „Авксентий Велешки” и как Националният институт за недвижимо културно наследство съхранява архитектурните богатства на България? Градската администрация обяви, че предстои събарянето му, след като години наред собствениците Лиляна Моравенова, управител на „Транс Елгол България” ООД, и Момчил Момчилов, изпълнителен директор на „М 6” АД, водеха съдебни битки точно по повод бутането. Спорът им мина през различни съдебни инстанции и в крайна сметка внушителната сграда, която е със статут на групова недвижима културна ценност, част от историческата зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив” – „Система от улични ансамбли в по ул. „Иван Вазов” и ул. „Цанко Дюстабанов” стои и не се знае какво ще се случва. Сградата бе окупирана от машини, но в крайна сметка се оказа, че няма как да бъде съборена , ако не се съхрани една от фасадите.

Писмо - протест срещу последната отворена покана за финансиране на фондация „Пловдив 2019“, написаха над 20 неправителствени организации, културни оператори и артисти. То бе провокирано от условията на „Наследство“ и бе адресирано до целия Управителен съвет , до изпълнителния директор Кирил Велчев и до артистичния директор на фондацията Светлана Куюмджиева. С писмото си те призоваха за промени в регламента за кандидатстване, защото ако останат сегашните условия, никой няма да е в състояние да се включи. Тепърва ще видим каква ще е развръзката по този казус.

Голяма част от безценната мозайка с цветни камъни и мотиви като в Голямата базилика, открита в частен имот на ул. „Леонардо да Винчи” 13, бе почти унищожена от възложителите на обекта и пропуск на районната администрация в „Централен”. В материал от 21 ноември под заглавие „Съкровище с 500 монети и мъж, убит от готите през 3 век, разкриха археолози“ ви разказахме за безценните разкрития на археолозите Елена Божинова и Камен Станев. Още в този текст имаше анонс, че на мястото е открита безценна мозайка, а после разказахме и показахме в детайли красотата и цветовете й в текста  „Безценна цветна мозайка като в Голямата базилика откриха в частен имот в Пловдив” от 27 ноември.  Разкритията на археолозите обаче имаха предистория, а съхраняването на част мозайката бе плод на страхотен късмет за специалистите, които са се посветили да събират древната история на града.

Пловдивският Административен съд  отхвърли жалбата на собствениците на разрушения тютюнев склад на ул. „Одрин” 8 , с която те искаха съдът да отмени заповедта на началника на РДНСК, с която е спряно разрешението им за строеж. Бизнесмените Александър Николич и Георги Бранеков , чиято собственост е компанията „Одрин 8” ЕООД, не са съгласни с решението на инспекцията и са поискали то да бъде отменено като незаконосъобразно. Заповедта на началника на РДНСК е от 19 август 2016 година и с нея той отменя строителното разрешение, издадено на фирмата на 15 декември 2010 година и презаверено 2014 година от главния архитект на Община Пловдив. Същата безрадостна съдба споделят и складовете на Кудоглу, които горяха преди години, а сега стоят оглозгани, докато не се срутят.

И както започна годината, така и завърши. След 11-месечно разследване, Окръжна прокуратура образува досъдебно производство за откриващото събитие на Европейска столица на културата 2019. „Дознанието е за извършено престъпление срещу длъжностно лице – представител на фондация „Пловдив 2019“ във връзка с проверката на държавното обвинение за разходването на над 2,2 милиона лева. Към този момент нямаме лице, което да бъде подведено под отговорност, разследва се самото престъпление”, заяви пред TrafficNews прокурор Галина Андреева – Минчева. По време на производството ще стане ясно, дали има виновен служител, който съзнателно или не е сключил неизгодни сделки около събитието на 12 януари тази година. Досъдебното производство е на база доклада от Агенцията за държавен и финансов контрол, която установи седем нарушения.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина