Спряха отпуските на полицаите в Пловдив за изборите, охраняват всички секции в ромските махали

Автор: Ива Модова 4616
Спряха отпуските на полицаите в Пловдив за изборите, охраняват всички секции в ромските махали

Целият наличен ресурс на пловдивската полиция ще бъде мобилизиран по време на изборите. Отпуските на служителите в ОД МВР са спрени или прекратени по заповед на директора на ОД МВР- Пловдив ст. комисар Атанас Костов, за да се обезпечи сигурността по време на вота. Това бе съобщено от зам.директора на полицията в Пловдив – Димитър Събчев и началника на „Охранителна полиция” - комисар Венелин Младенов.

„В деня на изборите полицията в Пловдив ще участва с 1000 служители. Имаме предадени и служители от ГД „Пожарна безопасност” и дирекция „Жандармерия”. Ще охраняваме 1003 изборни секции или 426 изборни места в Пловдив и областта. Всички действия извършени до момента са координирани с прокуратурата в града под тепетата, Карлово и Първомай. По нареждан на директора на ОД МВР – ст.комисар Йордан Рогачев, сме засилили полицейското присъствие в уязвимите места – ромски махали, места с жители със нисък жизнен стандарт и безработни”, каза комисар Събчев.

Още преди седмица са започнати действията на полицията около местните избори. Стартирани са били мероприятия по охраната на печатницата на бюлетините, намираща се в Пловдив, до ескорта на книжата до Областната управа и опазването им там.

В събота, под съпровода на униформени, бюлетините ще бъдат откарани до секциите. Местата за избори ще се запечатат и отново служители на МВР ще ги опазват.

„В уязвимите места в Пловдив и малките населени места ще има засилено полицейско присъствие до самия край на изборния ден.. Идеята е да има видимо присъствие на полицейски служители, но ще има и цивилни, които ще следят за нередности. В края на изборния ден отново ще ескортираме протоколите и бюлетините”, каза още Събчев.

По време на изборния ден ще бъде въведено временно ограничение на движението и паркирането в района на Панаира.

„От 19:00 часа в неделя до приключване на работата на ОИК, паркирането около Панаира и в частност бул. „България”, ще бъде забранено. Организация на движението ще има по моста на Адата и самия булевард, с цел по-бързото предвиждане на екипите от секционните комисии. Създали сме организация в звената за български документи, за граждани които са с откраднати или загубени документи, а желаят да упражнят правото си на глас. В събота ще работят гишетата в районните от 8:30 до 17:30 часа и в неделя от 8:30 до 19:30 часа”, съобщи комисар Венелин Младенов.

По време на брифинга стана ясно, че до момента в ОД МВР-Пловдив са подадени близо 10 сигнала за нарушения. В момента те са на фаза проверка, като голяма част от тях са подадени от граждани. 

Нередностите са свързани по един или друг начин с продаване на гласове, увреждане на предизборни материали, съмнителни лица в различни района на града и съмнения за неистински подписи. Още един сигнал е подаден от един от кандидатите, който се е оплакал, че една от националните телевизии не му е предоставила ефирно време.

Едно бързо производство е започнато от Икономическа полиция. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина