Пловдивчани посвещават специална вечер на поета Първан Стефанов

Автор: Plovdiv Now 5524
Пловдивчани посвещават специална вечер на поета Първан Стефанов

Специална вечер, посветена на Първан Стефанов, ще се проведе на 10 януари от 18,00 часа в галерия "Резонанс". Събитието е часто от поредицата Литературни РЕЗОНАНСИ, която ще продължи и през настоящата година.

Първан Стефанов е поест, преводач, драматург и журналист.  Възпитаник е на Софийски университет "Климент Охридски". Роден е през 1931 година в село край Калотина.

 Издал е над 20 поетични книги, между които „Пътуване към усмивката” 1964 г., „Циганско лято” 1968 г., „Насрещно време” 1966 г., „Арматура за барабани” 1973 г., „Малки нашествия” 1978 г., „Диагноза” 1982 г. и др. Антологичните му стихосбирки са озаглавени „Стихотворения”. Много от тях са отблязани с национални награди и звания.

Като драматург през 60-те и 70-те години участва с документални драми, комедии, киносценарии, някои с постановки и в чужбина. Бил е журналист във вестник "Народна младеж" и списание "Младеж".

Преводач на поезия от руски, немски и полски, включително и на стихосбирка на епископ Карол Войтила, бъдещия папа Йоан Павел ІІ. Повечето му преводи са в самостоятелни авторски томове: класика и съвременност.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина