Солта има важно влияние за свалянето на килограми

Автор: Plovdiv Now 7258
Солта има важно влияние за свалянето на килограми

Всички имаме проблеми със здравословното хранене и ограниченията. Не е необходимо да следите теглото си след всяка хапка, но трябва да имате предвид, че понякога резултатите не са обективни. Ако консумирате големи количества от следната съставка, вече не можете да се доверявате на теглилката си!

Теглилката: едновременно приятел и враг. Мнозина от нас се теглят редовно, ако не и всеки ден (впрочем съветваме ви да престанете!). Качването час по час и следенето на някой грам най-много да ви донесе някоя психическа травма, но не и да извая фигурата ви. Съществуват някои фактори, които може да повлияят върху теглото, което отчита кантарът, сред които една конкретна съставка.   

Натрият предизвиква колебания в теглото. Ако приемате много натрий, това може да се отрази на кантара. Според едно изследване стрелката на теглилката ще хвръкне нагоре, ако консумирате големи количества натрий, и така ще отчете подвеждащ резултат. Така че не бързайте да увесвате нос! Учените обясняват, че това се дължи на факта, че по този начин в тялото се натрупват течности. Но кой продукт съдържа натрий? Отговорът е съвсем прост: готварската сол. В химическия й състав влизат натрий и хлор.

Затова вместо да се впускате в мъчителни диети, яжте по-малко сол и веднага ще забележите разликата в цифрата, която показва кантарът. Като е най-добре да се теглите винаги в един и същи ден всяка седмица.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СОЛТА?

Солта представлява натриев хлорид в тегловно съотношение 40% натриеви йони спрямо 60% хлорид. Натрият и хлорът са незаменими

елементи за редица важни функции на организма, но високият прием на сол над физиологичните потребности представлява риск за здравето.

ФУНКЦИИ НА СОЛТА В ОРГАНИЗМА

Основните съставки на солта – натрият и хлорът, имат много важни функции в организма.

Натрият участва в:

  • поддържането на баланса на течностите в организма;
  • пренасянето на нервните импулси;
  • съкращаването на мускулите.

Хлоридите поддържат алкално-киселинното равновесие и подпомагат дейността на натрия.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН ДНЕВЕН ПРИЕМ НА СОЛ

Потребностите на организма от натрий не са високи – 1,5 г/3,75 г сол дневно при хората на възраст от 10 до 60 г. При по-малките деца и по-възрастнте хора количествата са още по-малки. Според Световната здравна организация максималната горна граница за безопасен дневен прием, над която вече съществува риск за здравето, е 5 грама сол (една чаена лъжичка).

ПОСЛЕДИЦИ ЗА ЗДРАВЕТО ПРИ ПРЕКОМЕРНА УПОТРЕБА НА СОЛ

При висок прием на сол бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината го лямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, той се свързва с вода и се увеличава кръвния обем. Това води до повишено артериално (кръвно) налягане.

Високото кръвно налягане има много сериозни последствия за здравето:

сърдечно-съдови проблеми, мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт; аневризма; сърдечна недостатъчност; нарушения във функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания, образуване на бъбречни камъни.

 

Солта нарушава горния слой на лигавицата на стомаха и увеличава контакта със случайно попадналите в стомашно-чревния тракт канцерогени, което повишава риска от рак на стомаха.

Колкото повече сол се приема, толкова повече калций се изхвърля с урината. Когато калцият е в недостиг, той може да започне да се извлича от костите, което води до загуба на костна маса, намаляване на плътността на костите и увеличаване на тяхната чупливост – заболяване, известно като остеопороза.

ИЗТОЧНИЦИ НА СОЛ В ХРАНАТА

Солта постъпва с храната главно чрез консумацията на технологично обработените и консервирани храни, при приготвяне на ястия, както и чрез допълнителното солене при хранене. Източник на сол са и храните, естествено съдържащи натриев хлорид в състава си.

Храните с високо съдържание на сол са преработени продукти като: колбаси, консервирани меса и риба, сирена, туршии, консервирани зеленчуци, сухи супи, чипс, солени закуски, сосове и подправки, соев сос, доматен сок, доматена паста, кетчуп и др.

Храни от животински произход, като прясна риба и месо напр., са с естествено ниско съдържание на натрий, докато храните от растителен произход и зърнените храни са с много ниско съдържание на натрий.

Малко количество натриеви йони се поемат и чрез добавките за технологични цели като: овкусители (моно-натриев глутамат), консерванти (натриев сулфит), сода за хляб (натриев бикарбонат) и др.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ПРИЕМА НА СОЛ

Ограничаването на консумацията на сол е един от подходите за намаляване честотата на

хипертонията и другите хронични заболявания, свързани с висок прием на натрий.

Постепенното намаляване на приема на сол довежда до вкусова адаптация към по-ниски концентрации на сол, засилва интензитета на соления вкус и намалява предпочитанията към солените храни.

  • Избирайте храни с ниско съдържание на сол, като намалите консумацията на консервирани храни, колбаси, солена риба, туршии.
  • Приготвяйте храната с малко сол.
  • Предпочитайте сготвено месо вместо консерви раните меса и колбаси.
  • Избирайте прясна и замразена риба вместо рибните консерви.
  • Избягвайте да солите допълнително храната намасата.
  • При приготвяне на ястията замествайте солта и подправяйте храната с овкусители като лимонов сок и оцет, растителни подправки.
  • Консумирайте повече плодове и зеленчуци,които са богати на калий – елемент, благоприятно повлияващ кръвното налягане.
  • Консумирайте ядки без сол.
  • Обезсолявайте саламурените сирена, като ги оставите за известно време във вода.
  • Предпочитайте безсолни маслини, а соленитеобезсолявайте във вода.
  • При пазаруване на храни четете етикета. Количеството на солта е отбелязано в хранителната

информация. Предпочитайте продукти, при които в съставките на етикета не пише, че има добавена сол.

  • Нивата на сол варират при едни и същи или сходни хранителни продукти. Сравнявайте съдържанието на сол, отбелязано на етикта и изберете тези храни с по-ниско съдържание.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина