Предлагаме ви рецепта за солени мъфини - много вкусни, ефектни и подходящи за постите, които текат в момента преди Великден.
Продукти:
брашно - 230 г
растително мляко - 200 мл (соево, бадемово или др.)
зехтин - 50 мл или олио
бакпулвер - 1 бр.
сок от лимон - 10 г прясно изцеден
червени чушки - 1 бр.
доматен концентрат - 1 ч.л.
зелен лук - 2 стръка, перата (или връзка див лук)
кориандър - 1 ч.л. сушени листа
риган - 1 ч.л.
сол - 1 ч.л.
тиквено семе - 2 с.л. сурово, белено
слънчогледово семе - 2 с.л. сурово, белено
маково семе - 1 - 2 с.л.
маргарин - за намазняване на формите
Приготвяне:
Накълцайте на ситни кубчета червената чушка, като изберете такава, която да е с наситен цвят, месеста и сладка.
Нарежете на ситно и зелените перца от лука.
Смесете в купа растителното мляко със зехтина, лимоновия сок и солта.
Към тях пресейте на части брашното с бакпулвера и разбъркайте до хомогенност. Ако консистенцията е гъста, сипете малко вода или още растително мляко.
Разделете сместа на две еднакви части. В едната разбъркайте чушките и доматения концентрат, а в другата зеления лук и подправките.
Намажете с маргарин силиконови форми за мъфини. Може да се ползват и хартиени капсули, но те са малко по-големи и времето за печене ще се увеличи леко.
Сипете във всяка формичка по лъжица от зелената смес и допълнете с червената, без да пълните догоре.
Поръсете със слънчогледово, тиквено и маково семе.
Печете вкусните солени мъфини 30 минути на 165 °C в предварително загрята фурна.
Леки и крехки, с деликатен и ненатрапчив вкус, тези солени кексчета са лесни за приготвяне и много ефектни.