Солени мъфини - много вкусни, ефектни и постни

Автор: Plovdiv Now 1919
Солени мъфини - много вкусни, ефектни и постни

Предлагаме ви рецепта за солени мъфини - много вкусни, ефектни и подходящи за постите, които текат в момента преди Великден.

Продукти:

брашно - 230 г

растително мляко - 200 мл (соево, бадемово или др.)

зехтин - 50 мл или олио

бакпулвер - 1 бр.

сок от лимон - 10 г прясно изцеден

червени чушки - 1 бр.

доматен концентрат - 1 ч.л.

зелен лук - 2 стръка, перата (или връзка див лук)

кориандър - 1 ч.л. сушени листа

риган - 1 ч.л.

сол - 1 ч.л.

тиквено семе - 2 с.л. сурово, белено

слънчогледово семе - 2 с.л. сурово, белено

маково семе - 1 - 2 с.л.

маргарин - за намазняване на формите

Приготвяне:

Накълцайте на ситни кубчета червената чушка, като изберете такава, която да е с наситен цвят, месеста и сладка.

Нарежете на ситно и зелените перца от лука.

Смесете в купа растителното мляко със зехтина, лимоновия сок и солта.

Към тях пресейте на части брашното с бакпулвера и разбъркайте до хомогенност. Ако консистенцията е гъста, сипете малко вода или още растително мляко.

Разделете сместа на две еднакви части. В едната разбъркайте чушките и доматения концентрат, а в другата зеления лук и подправките.

Намажете с маргарин силиконови форми за мъфини. Може да се ползват и хартиени капсули, но те са малко по-големи и времето за печене ще се увеличи леко.

Сипете във всяка формичка по лъжица от зелената смес и допълнете с червената, без да пълните догоре.

Поръсете със слънчогледово, тиквено и маково семе.

Печете вкусните солени мъфини 30 минути на 165 °C в предварително загрята фурна.

Леки и крехки, с деликатен и ненатрапчив вкус, тези солени кексчета са лесни за приготвяне и много ефектни.

Рецепта - Йорданка Ковачева

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина