„София Филм Фест в Пловдив“: Продължават прожекциите на фестивални хитове в града под тепетата

Автор: Plovdiv Now 4674
„София Филм Фест в Пловдив“: Продължават прожекциите на фестивални хитове в града под тепетата

„София Филм Фест в Пловдив“ представя селекция от филми, отличени от най-престижните световни кинофестивали. Между 17 и 27 март 2022 отново се събираме пред големия екран, за да се наслаждаваме на красиви кадри, разтърсващи истории и майсторски актьорски изпълнения. Основната програма ще се проведе на обичайното си място – LUCKY Дом на киното. Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

Световната премиера на най-новия филм на легендата Клер Дени „Двете страни на острието“ бе в конкурсната програма на Берлинале и получи „Сребърна мечка“ за режисура. Филмът е част от френската програма на фестивала, осъществена в партньорство с Френския институт в България по случай Председателството на Франция на Европейския съюз и с него ще бъде открито 26-ото издание на София Филм Фест в Зала 1 на НДК – София. Прожекцията в Пловдив е на 19 март от 18:30 часа. Главните роли във филма са поверени на приятели и съмишленици, с които Дени работи през годините – великолепните Жулиет Бинош и Венсан Линдон. Сюжетът проследява отношенията в една семейна двойка, която има стабилна връзка в продължение на десетилетие. Но така изглежда реалността на пръв поглед. Оказва се, че Сара не е безразлична към… най-добрия приятел на своя съпруг... Не пропускайте най-новата творба на Клер Дени!

Носителят на голямата награда за най-добър филм „Кристален глобус“ в Карлови Вари 2021 „Докато мога да вървя“ („As Far As I Can Walk“) на сръбския режисьор Стефан Арсениевич е съвременен прочит на традиционен средновековен епос, в който африкански мигранти играят в ролите на сръбски национални герои. Творбата е посветена на изконната необходимост всеки човек да открие своето място в света, но тя е и приказка за любовта. Изпълнителят на главната роля Ибрахим Кома също получава признание в Карлови Вари – наградата за най-добър актьор. „Докато мога да вървя“  е копродукция между Сърбия, Франция, Люксембург, България и Литва. Продуцент от българска стана са „Чучков брадърс“, с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Във филма, който преди дни получи отличие (Special Mention) и на 33-ия филмов фестивал в Триест, участват и българските актьори Башар Рахал и Стефан Денолюбов.

 „Брайтън 4“ е третият пълнометражен игрален филм на Леван Когуашвили след „Улични дни“ и международния фестивален хит „Срещи на сляпо“ с над 20 награди от фестивали по целия свят, 3 от които на София Филм Фест. Световната му премиера бе в международния конкурс на 20-ия фестивал в Трайбека, Ню Йорк, където триумфира с наградите за най-добър международен игрален филм, сценарий и актьор (Леван Тедиашвили). Новият филм на Леван Когуашвили разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти. Това е историята на баща и син, които постепенно преоткриват истини един за друг и попадат в странния микрокосмос на Брайтън Бийч в Бруклин, където ще опознаят живота на емигрантите и „истинската Америка“.

Филмът е копродукция с България с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Продуцент от българска страна е Арт Фест (Стефан Китанов и Мира Сталева). Оператор на филма е един от най-големите майстори зад камерата в Холивуд - Федон Папамайкъл, работил с Александър Пейн, Вим Вендерс, Джеймс Манголд, Оливър Стоун и много други. В главните роли са Леван Тадиашвили (двукратен олимпийски и петкратен световен шампион по свободна борба), Гиорги Табидзе и Надежда Михалкова. Звукорежисьор е Светлозар Георгиев, а художник по костюмите – Ека Бичинашвили. Изпълнителен продуцент от българска страна е Светла Цоцоркова. „Брайтън 4“ ще бъде представен в Пловдив лично от неговия автор Леван Когуашвили и продуцента Стефан Китанов.

 „Титан“ („Titane“) на френската режисьорка Джулия Дюкурно разбуни духовете на критиците в Кан още преди да получи така жадуваната от всички „Златна палма“ за най-добър филм. Медиите в света обърнаха специално внимание на факта, че Дюкурно е едва втората жена-режисьор, която печели „Златна палма“ – след Джейн Кемпиън, която получава отличието през 1993 година за „Пианото“. Историята на „Титан“ запознава зрителите с Алексия – преживяла като дете автомобилна катастрофа, с имплантирана титаниева пластина в главата. Тя открива, че на подсъзнателно ниво има странна емоционална връзка с автомобилите и след това събитията в живота ѝ стават неконтролируеми…

 Вижте програмата на София Филм Фест в Пловдив 2022 до края:  

20.03 /неделя/

15:15 ч АГНЕЦ

17:15 ч КАРАЙ КОЛАТА МИ

20:30 ч ЧЕРВЕНАТА РАКЕТА

21.03 /понеделник/

18:30 ч БРАЙТЪН 4 гости - Леван Когуашвили режисьор и Стефан Китанов

20:45 ч БРИДЖИТ БАРДО ЗАВИНАГИ

 22.03 /вторник/

18:30 ч ВОЕВ гост Васил Гюров

20:45 ч ЛЕГЕНДАТА ЗА КРАЛЯ-РАК

23.02 /сряда/

18:30 ч РИЦАРИ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА

20:45 ч ТИТАН

24.03 /четвъртък/

18:30 ч КОМАРДЖИЯТА

20:45 ч СМИРЕН

25.03 /петък/

18:30 ч ДВЕТЕ СТРАНИ НА ОСТРИЕТО

20:45 ч СБОГОМ, ЛЕОНОРА

26.03 /събота/

15.30 ч ИНТРЕГАЛДЕ

17:30 ч ИСТОРИЯТА НА ЖЕНА МИ

20:30 ч КОГАТО ПОРАСНА, ЩЕ СТАНА КЕНГУРУ

27.03 /неделя/

15:30 ч ОТРАЖЕНИЕ

18:00 ч СПЕНСЪР

20:30 ч ДОКАТО МОГА ДА ВЪРВЯ

 Полезна информация:

Каса за продажба на билети – Lucky Дом на киното. Работно време: понеделник – петък от 16:00 до 21:00 часа, събота и неделя от 10:30 до 21:00 часа,. Телефон за информация: 0889 200 601, Цена на билета - 8/6 лв. ( за студенти и пенсионери 6лв ), Карта за 5 прожекции – 35 лв. Резервации и онлайн продажба на билети на www.boxoffice.bg и www.kinolucky.com

Приятно гледане!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина