Собственици на заведения искат отваряне на 1 февруари, обмислят бойкот

Автор: Plovdiv Now 6464
Собственици на заведения искат отваряне на 1 февруари, обмислят бойкот

Собственици на ресторанти, нощни клубове и дискотеки продължават да настояват обектите им да отворят на 1 февруари. В противен случай те обсъждат възможността за бойкот и прилагане на „италианския модел“, каза председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов след срещата на собствениците на заведения с министри в Министерството на здравеопазването.

"Ако не се случи отварянето, обсъждаме италианския модел. До понеделник ще се вземе решение. Не е ясно на какъв принцип се отварят детски градини и училища. Трябва да работим заедно. До ден-днешен изчакахме, затворихме се, сега според нас е моментът, в който трябва да ни бъде върнат жестът и да бъдем пуснати да работим дори при 50% от капацитета. На 1 февруари искаме да отваряме ресторанти, кафенета и сладкарници. Властите предлагат това да се случи на 18-20 февруари", заяви още Алибегов.

По думите му заетите в бранша не са съгласни заведенията да затварят преди 23:30 часа.

Браншът не е съгласен с предложението на властите ресторантите да отворят на 18 февруари. Друго предложение на правителството е нощните заведения да отворят на 1 март.

Междувременно стана ясно, че се обсъжда и възможността всички ресторанти да отворят при условия, в които в момента работят ресторантите в хотелите. На следващото заседание на Националния оперативен щаб в четвъртък допълнително ще бъде дискутирана възможността за разхлабване на мерките, които касаят заведенията. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след проведената в Министерството на здравеопазването среща с представители на ресторантьорския бранш. В дискусията участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на икономиката Лъчезар Борисов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Министър Николова поясни, че към момента се обсъжда възможността за отваряне на заведенията две седмици след 4 февруари 2021 г., ако епидемиологичната обстановка в страната го позволява. И допълни, че настояването на бранша е ресторантите да отворят още от 1 февруари, отново при спазване на конкретни условия – 50% заетост и вечерен час. Различни варианти се обсъждат за вечерния час – 22:30 часа, 23:30 часа, но все още не е договорено, уточни вицепремиерът.

Най-важни са животът и здравето на хората и здравните власти са тези, които трябва да вземат окончателното решение по повод промяна на заповедта на министъра на здравеопазването, заключи министър Николова.

По отношение на компенсациите към бизнеса вицепремиерът коментира, че очакваната нотификация от ЕК трябва да бъде получена в рамките на няколко дни. Допълнителните средства по социалните мерки ще бъдат разплатени до края на месеца, така че браншът да получи своите обезщетения, поясни тя. И добави, че по време на срещата е обсъдено и продължаването на мярката 60 на 40, която за туристическият бранш е 80 на 20.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина