Собственик на пловдивска игрална зала осъди държавата за 30 бона

Автор: Plovdiv Now 10514
Собственик на пловдивска игрална зала осъди държавата за 30 бона

Собственик на пловдивска игрална зала осъди Държавната комисия по хазарта на обезщетение в размер 30 000 лв. Причината е, че лицензът на дружеството  "Тий Джи" ЕООД, което стопанисвало залата, бил отнет, а дейността му - преустановена. Впоследствие обаче принудителната мярка била отменена от съда. 

Решението за отнемане на лиценза на обекта, който се намирал на улица "Иван Вазов", било взето на 9 ноември 2018 година, на заседание на комисията. Собствениците били уведомени, че в 7-дневен срок следва да преустановят дейността си, като в случая било допуснато незабавно изпълнение на мярката. Така, два дни по-късно, игралната зала затворила за посетители. 

Санкцията обаче била атакувана в съда, а впоследствие - отменена. Казиното заработило отново на 01.07.2019 година. А от ръководството завели иск срещу Комисията по хазарта в Пловдивския административен съд. Те претендрали за обезщетение в размер 27 631 лв. за претърпени имуществени вреди. От фирмата настояли, че следва комисията да възстанови заплатите на 11 служители за периода, в който не били организирани хазартни игри. В сумата бил включен и наемът на помещението, за което имало сключен договор. Размерът му бил 23 193 лв., а този на заплатите и осигуровките - почти 4 500 лв. 

В исковата молба от дружеството изтъкнали, че не биха заплатили тези суми, ако комисията се е била съобразила със закона при налагане на принудителната мярка. В случая обаче вредите били причинени именно в следствие на незаконосъобразния акт.

Различно било становището на юрисконсултите на Държавната комисия, които оспорили сумата за наем на обекта. Според тях искът в тази си част бил неоснователен, а искането за възстановяване на работни заплати- частично основателно. В договорът за наем липсвала клауза, според която ищецът следва да заплаща наем за това, че по някакви обективни причини не може да извършва хазарт в тази зала, изтъкнали от Комисията. 

Пред магистратите адвокатът на дружеството изтъкнал, че, съгласно закона, всеки организатор преценява с какъв трудов ресурс ще разполага и не се изисква тази информация да се съдържа в удостоверението за упражняване на хазартна дейност.

В съдебната зала се явил и представител на Окръжна прокуратура, според когото исковете били неоснователни. 

Различно обаче било становището на съда. По делото била назначена съдебно-счетоводна експертиза, която категорично доказала размера на вредите, причинени в следствие на принудителната мярка. Според магистратите наемът за посочените месеци е бил дължим, макар дружеството да не е упражнявало търговска дейност. По отношение на списъка със 7 служители съдебният състав приел, че това са лицата, които участват пряко в организацията на хазартна дейност, но не и целият персонал на игралната зала. По делото били приложени и заповедите за прекратяване на трудовите правоотношения на 11 души. Те били съкратени, като им били изплатени и обезщетения.  

В крайна сметка съдът уважил претенцията на дружеството. 

"Извършването разход за наем представлява претърпяна от ищеца загуба, която се намира в пряка причинна връзка с незаконосъобразното решение на ответника. Дружеството е било лишено от възможността да ползва помещението, за което е било длъжно по силата на договора да заплаща  наемните вноски", е записано в мотивите. 

Държавната комисия по хазарта ще трябва да заплати на фирмата "Тай Джи" сумата от 27 631 лв. и да поеме разноските по делото в размер 2007 лв. 

Решението подлежи на обжалване. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина