Сменят цялото ръководство на “Български пощи“

Автор: Plovdiv Now 4959
Сменят цялото ръководство на “Български пощи“

Вицепремиерът Калина Константинова обяви, че сменя цялото ръководство на "Български пощи" заради участието на мениджърите в "систематичното и последователно водене на държавното предприятие към фалит".  

Решението беше обявено няколко седмици след масивната хакерска атака, от която компанията още не може да се възстанови напълно. Според председателя на ДАНС Пламен Тончев - първоначално "БГ Пощи" са отказали съдействие на служителите на агенцията с мотива, че "те ще се справят сами с проблема". 

Досега пощите не са били част от стратегическите обекти и дейности, върху които ДАНС има компетенция. Заради забавянето на реакцията и неадекватната защитна инфраструктура на пощите "криптовирусът е успя да нанесе много сериозни щети", по думите на съветника на Константинова Васил Величков, пише BulevardBulgaria. 

Усилията за възстановяването на услугите на БГ Пощи след атаката представляват "реанимация и изваждането от кома" на системата, каза Величков. "Ако 12-15 години са стигнали БГ пощи да бъде съсипана и разрушена, не е реалистично да очакваме, че може да възкръсне от пепелта за 2,3, 4 или 5 седмици". 

Константинова обвини предходните кабинети на ГЕРБ за това, че са превърнали държавата "не в майка, а мащеха" за дружеството и са го лишавали от бюджетни средства, докато то генерира загуби и не се развива на пазари с висок потенциал - куриерските услуги. 

"Мениджмънтът не е полагал усилия да промени обстановката. Очевидно това положение е устройвало всички, защото директорският състав не е променян от 6 години. Никой собственик на компания не би държал на управленска позиция хора, които губят пазарен дял от сегмент, който расте с 30% всяка година. Никой не би толерирал мениджмънт, който държи без причина губещи услуги - разнос на рекламни брошури, който генерира 1 млн. лв. приход при 5 млн. лв. разходи на година", каза тя. 

"Пощите в Германия и Франция са национална гордост, а при нас са обект на вицове и повод за срам. Дали причините за това са свързани с лична изгода или неспособност за справяне със ситуацията, ще бъде изяснено - но това управление не бива и няма да взима нито едно решение повече за бъдещето на Пощите", каза още тя. 

Служителите на ДАНС вече са се включили в усилията за възстановяване на всички функционалности на пощите. 

Идентифицирани са част от причините, довели до инцидента, като Пламен Тончев ги обвърза с кризата около войната в Украйна, без да посочва изрично дали Русия стои зад атаката. 

Припомняме, че близо две седмици продължи блокажът на Български пощи след мащабна и поразителна кибератака. Хиляди хода бяха засегнати от случилото се, а работата на звеното се възстанови преди дни. Пролем имаше и с изплащането на пенсиите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина