След “Възраждане“ и съветниците от БСП искат Градската градина да носи името на Дондуков

Автор: Plovdiv Now 2223
След “Възраждане“ и съветниците от БСП искат Градската градина да носи името на Дондуков

След "Възраждане" и  БСП Пловдив излезе с позиция , в която настоява Градската градина на носи името на княз Дондуков-Корсаков. Групата от 4 общински съветници разпространи Декларация до медиите днес, в която благодари на община Пловдив и район Централен за положените усилия за реконструкция на първата градска градина, създадена от швейцареца Люсиен Шевалас, но твърди, че това е било по волята на генерал-губернатора княз Дондуков-Корсаков.

Затова и настоява името на градината да не се променя.

"Дондуковата градина е не само парк в сърцето на града, тя е физически израз и за поколенческа благодарност! Не случайно там са и паметниците на Вазов, капитан Александър Бураго, Захари Стоянов, а в непосредствена близост, до площад „Цар Калоян“ и Паметникът на  Благодарността за спасяването на българските евреи. Ето защо, ние общински съветници от  ППГОС от „БСП за България“ ще настояваме и занапред Градската градина на Пловдив да се именува „Дондукова“ - на нейния вдъхновител, съгласно народната памет", се казва в позицията. 

Всъщност в нито един официален документ Първата градска градина в България не фигурира с това име. 

В момента на сайта на Община Пловдив има качено предложение градината да носи името на патриарха на българската литература Иван Вазов. 

Авторът на "Под игото" прекарва 6 години в Пловдив. През октомври 1880 г. Иван Вазов пристига в Пловдив и наема квартира навръх Джамбаз тепе. Близо половин век по-късно, в съседство с този първи пловдивски дом на народния поет е построена известната къща с куличките. През 1881 г. Иван Вазов изгражда свой дом на днешната улица „Бетховен” №3, в който живее до есента на 1886 г. Тук създава част от произведенията, които по-късно ще го дарят с всенародно признание и почит, пише изследователят Владимир Балчев.  В непосредствена близост е и сградата, в която се помещава издателството на списание "Наука". Сега там се намира администрацията на район "Централен".

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина