Сладкиш с ябълки на слоеве и бадеми - идва време за есенни десерти

Автор: Plovdiv Now 4237
Сладкиш с ябълки на слоеве и бадеми - идва време за есенни десерти

Идва време за есенните десерти. Сезонните родни ябълки вече изобилстват по пазарите у нас. Предлагаме ви рецепта за оригинален сладкиш с ябълки на слоеве и бадеми.

Необходимите продукти са: лимони - 1 брой, масло - 200 грама, захар - 200 грама, ванилова захар - 1 пакетче, сол - 1 щипка, яйца - 5 броя, брашно - 250 грама, бадеми - 100 грама смлени (или бадемово брашно), бакпулвер - 1 супена лъжица, ябълки - 3 броя, пудра захар - 50 грама, бадеми - 2 супени лъжици филирани.

Начин на приготвяне:

Настъргваме 2 с.л. от кората на лимона и изцеждаме сока. Смесваме мекото масло, захарта, ваниловата захар и солта. Разбъркваме до светлъл крем. Добавяме 2/3 от лимоновия сок и яйцата - едно по едно.

Смесваме брашното, смлените бадеми и бакпулвера, прибавяме към останалата смес. Разбъркваме до получаване на тесто.

Ябълките нарязваме наполовина, отстраняваме семената и нарязваме на тънки филийки.

Намазваме продълговата форма (около 25 см) за печене с масло. Първо слагаме слой от тестото - около 1 см, отгоре подреждаме ябълковите резени и отново повтаряме, докато свърши тестото.

Печем ябълковия сладкиш в предварително загрята фурна на 140 градуса с вентилатор или 160 градуса без вентилатор за около 1 ч. и 15 минути. Оставяме да се охлади и изваждаме от формата.

За глазура смесваме пудрата захар и 1-2 ч. л. лимонов сок, разбъркваме и разпределяме върху сладкиша.

Отгоре поръсваме с филирани бадеми.

Източник: gotvach.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина