Сирната седмица е, християнството се подготвя за Великденския пост

Автор: Plovdiv Now 4909
Сирната седмица е, християнството се подготвя за Великденския пост

Националният празник на България тази година съвпадна с християнския Месни Заговезни. От днес пък започва седмицата между Месни и Сирни заговезни, която се нарича Сирница и е подготовка за Великия великденски пост. 

През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, може да се ядат сирене, мляко, масло – всякакви млечни продукти и яйца. Тези две седмици са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината.

Постите съществуват в почти всички древни култури, като форма на прочистване от злото, като изпитание на човека вкопчил се в материалното, като надмощие над желанията и страстите. Безспорно обаче, в прехода на природата между зима и пролет, в постите се крие и настройване и почивка на организма ни, водещо до изчистване от токсините.

До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване.

През 2019 година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва от 11 март, понеделник, след Сирни Заговезни, които са на 10 март. 


Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина