Шуменският театър гостува в Пловдив с „Дабъ дешил ине“, „Робин Худ“ и „Осъдени души“

Автор: Plovdiv Now 1938
Шуменският театър гостува в Пловдив с „Дабъ дешил ине“, „Робин Худ“ и „Осъдени души“

Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ - Шумен тръгва на турне, в което ще представи някои от най-добрите си постановки за сезона – „Дабъ дешил ине“ на режисьора Теди Москов, „Робин Худ“ и „Осъдени души“ на режисьора Бойко Илиев. Освен актьорите от трупата на шуменския театър, специално участие в постановките взимат Мая Новоселска, Евгени Будинов, Елена Петрова, Ники Илиев. 

Трупата ще гостува и в Пловдив с три заглавия. 

Първото „Робин Худ“ със специалното участие на Ники Илиев и Елена Петрова и под режисурата на Бойко Илиев на 13. август от 21 часа на Античния театър.

Някога, преди много векове, повечето от англичаните не били свободни хора. Те не можели да избират нито къде да живеят, нито за кого да работят. Тогава, в тъмата на Средновековието, обществото било строго разделено на господари и крепостни селяни. Господарите получавали земята по волята на краля заедно със селяните като част от инвентара. Селяните били принудени
да превиват гръб от зори до мрак, за да има и за тях, но най-вече за господарите. Тези, които все пак дръзвали да се бунтуват или да избягат, били задържани като разбойници, връщани обратно и дамгосвани с нажежено желязо като добитък или хвърляни да изгният в тъмница.



По това време крал Ричард Лъвското сърце потеглил на кръстоносен поход да освободи Ерусалим от сарацините, но получените вести за беди и размирици го призовали да тръгне обратно, ала по пътя бил заловен и хвърлен в тъмница - никой не знаел точно къде - и малцина в Англия вярвали, че ще се завърне някога. Това използвал брат му Джон и узурпирал трона. Джон бил жесток и безмилостен и повечето му приближени не били по-добри от него. Те имали нужда от пари, а най-лесния начин да ги получат бил да обвинят някой богат човек в измяна или престъпление , да го обявят извън закона и да си присвоят замъка му, както и целия му имот, заедно със
селяните.

За тази работа принц Джон назначавал шерифи, които да упражняват неговото правосъдие в градовете и областите. В полезрението на шерифа на Нотингам попаднал и Робин Худ или Сър Робърт Локсли, който бил син на богат земевладелец или благородник от стар саксонски род.

Казвали за него, че е побъркан глупак, който оказвал помощ на всякаква измет и дори на престъпници, лично той убивал елени в кралската гора, често изпразвал кесиите на търговци по пътя и раздавал парите на бедните селяни... Някои го наричали разбойник, други - закрилник. Но едно се смятало за безспорно - нямало друг такъв изкусен стрелец с лък. Може би просто
щеше да си остане един разбойник, ако не беше срещнал Мариам -  кралицата
на неговото сърце.

Второто заглавие е „Осъдени души“ със специалното участие на Ники Илиев и Елена Петрова с режисьор и автор на драматизацията на романа Бойко Илиев на 21. август от 21 часа на лятна сцена „Орфей”.

„В едно свое писмо до сина си в Испания майката на писателя Димитър Димов ще възкликне: “Испания - това бе твоята мечта, любимо дете! И ето ти сега си там! Със своята вековна култура, със своите исторически паметници, Испания ще те облъхне цял, ще те опияни, ще те прероди.” Любовта преражда, като че ли безвъзвратно, една богата, егоцентрична, разглезена англичанка - Фани Хорн и тя открива друг човек в себе си - всеотдаен, сомопожертвователен, любящ, без да чака награда и ответ..... Любовта преражда и французина Жак Мюрие, завършил медицина в Париж, следва Фани “по игралните казина и дансинги”, само да е близо до нея, да усеща дъха ѝ.... Заради нея отива в болничния лагер в Пеня Ронда и се превръща в истински лекар. Лекар, който се посвещава на болните и умиращите, който не щади себе си, а приема работата си като мисия и си отива от този свят, гледайки с влюбени очи онази, която искаше да има цял живот, а беше с нея толкова малко. Любовта преражда и фантастично предания на католическата империя йезуит- Рикардо Ередиа. Испанецът не може да загърби вярата, за да погледне любовта в очите, но тази любов е по-силна от всички идеи и вери. И признанието на любовта му към Фани се слива в едно с молба за прошка пред Бога. Изстрелът слага край на това мъчително прераждане. Една Испания, където “като че ли светът си дава среща, за да разреши проблемите си.” Димитър Димов вероятно е копнеел за някакъв Нов свят, друг свят- може би по-хармоничен. И ние копнеем”, казва за спектакъла режисьорът Бойко Илиев.

Участват Елена Петрова, Николай Илиев, Любомир Ковачев, Никола Орешков, Мадлен Йорданова, Светльо Иванов, Стефан Мараджиев, Валентин Ченков.

Третото заглавие  „Дабъ дешил ине“ - най-новата комедия на Теди Москов, която предотвратява „Фтората сФетовна Фойна“, ще се играе на 4. септември от 20.30 ч. на лятна сцена „Орфей”.

„Дабъ дешил ине“  е моя заигравка с “Да бъдеш или не”, което, освен монолог на Хамлет, е и заглавие на филмова комедия на американския режисьор от немски произход- Ернст Любич. Спектакълът се занимава с необяснимия факт, че хората винаги са имали някаква странна  зависимост от кретени. Селото си тачи селския идиот. Градът си тачи градския идиот. Държавата си тачи държавния идиот. А гражданите ѝ, с възторг си го избират за държавен глава. 

Диктаторът Адолф Кихлер посещава “Благария”- земя пълна с благини, влиза в един театър, но там му се случва фатален инцидент, който слага край на неговото господство и предотвратява “Фтората сФетовна Фойна”. Тя е на път да започне след лудешка кавга между Осип Ставалин и Адолф Кихлер, които играят на боулинг с гюле, вместо с топка и с бутилки водка и шнапс, вместо с кегли. Въпросната война не се случва, благодарение на трогателните усилия, не на военни експерти, не на политици, а на една нищо и никаква театрална трупа. Разбира се, монологът на Хамлет изиграва своята съществена роля в това начинание.

Осуетяването на “Фтората сФетовна Фойна” в спектакъла не значи, че Втората световна война е била осуетена наистина.  А ние се молим да не се случи Третата война”, разказва в типичния си неподражаем стил режисьорът Теди Москов.

В спектакъла участват Мая Новоселска- гост, Евгени Будинов- гост, Янислава Линкова, Валентин Ченков, Светльо Иванов, Борислав Вълов/ EI BO/, Калин Пачеръзки, Антония Велева, Веселин Бърборков, Росен Караджов.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина