Ще тестват два пъти седмично и учители, и деца

Автор: Plovdiv Now 34409
Ще тестват два пъти седмично и учители, и деца

Всички деца от 1 до 4 клас ще се върнат в класните стаи още от следващата седмица. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, цитиран от trafficnews.bg.

Това ще стане, като се осигури безопасна среда в училищата.

„Днес подписахме с министър Николай Денков проект, с който да се осигурят 13 млн. лева за закупуване на щадящи тестове за деца”, съобщи здравният министър.

Тестът се прави чрез слюнка и чрез него веднага може да се види дали детето е заразено. Ако тестът е положителен, то няма да влиза в училище и ще бъде карантинирано за 14 дни. По този начин няма да се карантинират цели класове. Поръчката ще бъде обявена още днес. Желанието ни е поне за месец да осигурим такива тестове за децата от 1 до 4 клас, съобщи министър Кацаров.

И допълни, че ако този механизъм работи добре, щадящите тестове ще бъдат приложени и при учениците от горните класове.

"Ще опитаме още в понеделник да стартираме в опитите да върнем децата в училище. Ако работи механизма добре, продължаваме с горните класове, за да учат присъствено." Това добави и професор Николай Денков.

Той подчерта, че не институциите затварят, а рискът от заболяване. Заболеваемостта рязко се е повишила през последните две седмици и подходът трябва да се промени. До сега при определена заболеваемост излизаха само определени паралелки да учат дистанционно и общините решаваха. "В момента има 4 области със заболеваемост над 1000 души на 100 хиляди, или иначе казано на всеки 100 има 1 болен. Ако не се вземат мерки ще се разболеят изключително много хора."

Мерките са резонни. Бяхме минали границите, които бяха заложени в плана още през лятото. Мерките можеха да бъдат взети по-рано и трябваше по-добре да информираме общността, допълни още министъра на образованието.

Апелирам и към учителите, които миналата и тази година се справиха много добре в обстановката. Тестове за децата ще има 2 пъти седмично. За учителите по същество ще се изисква зелен сертификат. От следващата седмица трябва да имаме тестове за децата, за да започнем присъствено. Първо с най-малките и поетапно и с по-големите випуски. Ако нямат зелен сертификат, учителите ще бъдат тествани два пъти седмично като децата. 

„Тестът ползва слюнката и по никакъв начин не докосва детето. Ако има родители, които не желаят детето му да бъде тествано, то може да остане вкъщи и да учи онлайн”, поясни Пламена Николова от Национална мрежа за децата.

Тестовете не изискват изрично медицинско лице. Те могат да бъдат правени и от учителите в клас. Иначе чисто логистично няма как да се справим, каза министър Денков.

„1 на всеки 100 човека в момента е носител. Затова ще се опитаме да се справим без доброволци и родители, за да не влизат други хора в училищата. Утре имаме среща със социалните партньори. В предварителни разговори те казаха, че можем да осигурим логистиката поне от 1 до 4 клас. Аз вярвам в българските учители, че ще се включат в този процес, така че да осигурим присъствен учебен процес”, посочи Денков.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина