Ще се възроди ли пловдивският спорт със стадиони, басейни и зали за 60 млн. лева?

Автор: Благовест Андонов 6148
Ще се възроди ли пловдивският спорт със стадиони, басейни и зали за 60 млн. лева?

Пловдив винаги е бил градът на шампионите, а хората са изпълвали стадионите, за да гледат своите любимци. За съжаление, през последните 20 години спортната база на града тъне в забрава и самоунищожение, а младите таланти и треньорите им правят невъзможното, за да бъдат конкуренти на най-добрите в различните спортове и дисциплини.

Кметът Здравко Димитров, който е бил професионален спортист даде заявка Пловдив да върне славата си. Освен големите инвестиции в спортни обекти, той заяви, че ще иска да възстанови и състезанията между училищата в различни надпревари. Именно оттук тръгват всички в спорта.

През 2020-а се очакват редица спортни обекти да бъдат започнати.

Най-голямата инвестиция през последното десетилетие в Пловдив бе зала „Колодрума”.  И досега има разногласия колко точно струва. Все пак със сигурност сумата е между 50 и 60 млн. лева.  Залата обаче е по-специфична заради трасето за велосипедисти и към момента не приема достатъчно спортни събития. Това прави обаче частната зала СИЛА, която успя да се наложи през последната година.  

С най-голям интерес се очаква да се види какво ще се случи със стадионите на Ботев и Локомотив.

Държавата вече даде заявка да построи ст. „Христо Ботев“, както и да се построи база на Локомотив, като евентуално и помогне за стадиона. От друга страна новите собствени на Спартак Пловдив ще вземат ст. „Тодор Диев“ на концесия и ще направят мащабен ремонт. Само по тези обекти инвестицията се очаква да е 40 млн. лева.

По два от обектите вече се работи.

Плувен комплекс „Младост”

Първата копка на плувния комплекс за 12,8 млн. лева бе направена в предизборната кампания. Става дума за нов закрит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и трибуна за 1000 места, който трябва да се изгради на мястото на стария – до диспансера и закрития басейн „Младост“.  Финансиране обаче все още липсва, като това е един от обектите, които могат да се финансират със 120-милионния заем.     

Спортна зала „Дунав

Там първата копка отново бе направена непосредствено преди изборите. Спортна зала „Дунав” ще струва 4,5 млн. лева. Проектът предвижда направата на  комплекс с две тела с две зали, едната с височина от 5 метра, а другата 13,5 метра. Те ще бъдат с топла връзка, като ще имат всички необходими помещения за провеждане на спортни мероприятия. Освен двете зали ще бъдат направени и спортни игрища на открито, заведения, детски площадки, зони за рекреация и други. Идеята е комплексът да наподобява този на Младежкия центъра на Гребната база.

Проектите, които отидоха на заден план:

Стадион „Пловдив”

Кметът Здравко Димитров призна, че на този етап приоритет са съоръженията на Ботев и Локомотив. След тяхната направа на дневен ред, ще дойде и ст. „Пловдив“.

Досегашната идея бе ст. „Пловдив“ да се ремонтира поетапно, като за 15 млн. лева да бъде върнат към живот. Етапите включваха  изпълнение на нови стоманобетонни трибуни на мястото на земнонасипните; най-малко 10% от седящите места на стадиона трябва  да са осигурени за поддръжниците на гостуващия отбор в изолирана и безопасна зона на трибуните; ремонт и осъвременяване на лекоатлетическа писта и прилежащите и площи, съгласно изискванията на ИААФ; реконструкция и основен ремонт на централен блок /ложа/ на сектор „А“ и нова козирка над него,  съгласно изискванията на УЕФА и ФИФА.

Стрелкови комплекс до Колодрума

Строителното разрешения за стрелковия комплекс в Пловдив вече е изкарано, но така и не се намериха пари за него. Той трябваше да е на стойност от 4 млн. лева и ще бъде най-модерният и голям в България, като освен за високо спортно майсторство, той ще се ползва и за редица други дейности. Той ще се намира в непосредствена близост до залите Колодрума и Академик.

Проектът включва комплекс от 1,9 декара с РЗП от над 3000 кв.м. В него ще има полуоткрито стрелбище с 50 коридора по 25 метра за различи видове стрелба с пистолет, както и олимпийските дисциплини.

Към момента обаче той не е сред приоритетите на Община Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина