Ще поскъпва ли хлябът в Пловдив?

Автор: Plovdiv Now 5504
Ще поскъпва ли хлябът в Пловдив?

Повишаването на цената на хляба няма да намали консумацията му, твърдят пловдивчани. Проверка на TrafficNews показа, че на този етап насъщния в града под тепетата не е поскъпнал в магазинната мрежа. Въпреки, че от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите отчетоха 30% по-ниски добиви от пшеница.

"Тази година наистина реколтата е по-ниска, но не критично ниска. Така че се надяваме добивът да посрещне нуждите на всички хлебопроизводители в бранша", заяви Нестор Куцев, собственик на една от големите пловдивски пекарни за хляб и закуски.

Цената на насъщният се формира от три основни елемента - стойността на суровината, цената на енергията, използвана за приготвямето му и положения труд. И ако цената на електроенергията или природния газ претърпяват корекции средно два пъти в годината, то цената на хлебната пшеница се формира веднъж на базата на доходността на реколтата. А от това зависи и цената на крайния продукт - хляб и различни видове тестени изделия.

"Има колеги, които предриемат корекция на цената. Ние все още се опитваме да задържим цените, които имаме. И се надявам да успеем, за да не създаваме допълнителен стрес в тази обстановка", допълни Куцев. От своя страна потребителите не се притесняват от едно евентуално поскъпване на хляба. Макар, че някои производители вече са направили малки корекции.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина