Повишаването на цената на хляба няма да намали консумацията му, твърдят пловдивчани. Проверка на TrafficNews показа, че на този етап насъщния в града под тепетата не е поскъпнал в магазинната мрежа. Въпреки, че от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите отчетоха 30% по-ниски добиви от пшеница.
"Тази година наистина реколтата е по-ниска, но не критично ниска. Така че се надяваме добивът да посрещне нуждите на всички хлебопроизводители в бранша", заяви Нестор Куцев, собственик на една от големите пловдивски пекарни за хляб и закуски.
Цената на насъщният се формира от три основни елемента - стойността на суровината, цената на енергията, използвана за приготвямето му и положения труд. И ако цената на електроенергията или природния газ претърпяват корекции средно два пъти в годината, то цената на хлебната пшеница се формира веднъж на базата на доходността на реколтата. А от това зависи и цената на крайния продукт - хляб и различни видове тестени изделия.
"Има колеги, които предриемат корекция на цената. Ние все още се опитваме да задържим цените, които имаме. И се надявам да успеем, за да не създаваме допълнителен стрес в тази обстановка", допълни Куцев. От своя страна потребителите не се притесняват от едно евентуално поскъпване на хляба. Макар, че някои производители вече са направили малки корекции.