Щабът на брифинга днес - за мерките, лекарствата, самолечението и ваксините

Автор: Plovdiv Now 6257
Щабът на брифинга днес - за мерките, лекарствата, самолечението и ваксините

Мерките, които от днес ще влязат в сила, са взети след задълбочен анализ и разговори с експерти и всички потърпевши страни. Възможно е да бъдат направени локални промени или такива на национално ниво, ако ситуацията се промени, каза на днешния редовен брифинг здравният министър.

За училищата е прието, че където има 15% от учениците със симптоми на коронавирус, цялото заведение минава в онлайн форма на обучение. Това е рамката за цялата страна. Отделните медицински щабове по области ще могат да надграждат тези мерки спрямо ситуацията. 

Решението към момента е да бъде осигурен зелен коридор от 8 до 10 часа, като това може да бъде променено.

„Предстоят дни със занижаване на температурите и мъгли, тогава този зелен коридор ще бъде изместен следобед. Ако виждаме, че има струпване на хора, то този коридор ще бъде удължен. Нека видим как тази мярка ще бъде приложена и ще вземем решения.  Очакваме да има затруднение в малките населени места, където зареждат хранителните стоки в по-късен час. Това също ще бъде коментирана с кметовете на места“, каза още проф. Ангелов.

На брифинга беше коментиран и проблемът със самолечението на хората и лекарствата за коронавирус.

На територията на страната в момента има достатъчно от необходимите медикаменти. От Ремдесивир вчера пристигнаха 4300 флакона - втора доставка за месеца. Близо 2500 флакона ще заминат днес до РЗИ-тата. Имаме достатъчно ниско молекулярен хепарин, съобщи още министърът.

Азотримицин - има достатъчно количества под различни търговски имена. 60 000 опаковки ще бъдат вкарани от български производител. Този антибиотик обаче не лекува коронавирус, той трябва да се назначи от лекар като част от мерките в случай, че има опасност от наслагване на бактерии в резултат от слаб имунитет в организма. Ползването на антибиотик води до тежки последици или смърт. Някои кортикостероиди водят до спад в имунитета и това да доведе организма да не може да се справи с имунитета. В лечебните заведения има достатъчно количества лекарства и предпазни средства Въпрос на логистика е да се доставят там, където има нужда, добави професорът.

България е заявила интерес към 3 ваксини от първите 6, които ще получат регистрация от Европейката агенция по лекарствата. Българите ще имат достъп и ще могат доброволно да се ваксинират. За уязвимите групи - възрастни, хронично болни и медицински персонал, ще има достатъчно предвидени ваксини, каза още министърът на здравеопазването.

Ваксината няма да е в задължителния имунизационен календар. 

Очаква се до 18 ноември да приключи дебата за антигенните тестове и дали сигурността им е на нивото на PCR-те и дали можем да карантинираме пациенти на база на техните резултати, заяви министърът.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина