Сделка или не? Кой ще влезе в екипа на Здравко Димитров

Автор: Благовест Андонов 14130
Сделка или не? Кой ще влезе в екипа на Здравко Димитров

Кои ще бъдат ресорните заместници на Здравко Димитров? Този въпрос стана особено актуален, след като падна първата въпросителна с поста на областен управител, който взе Дани Каназирева. Макар, че социалните мрежи реагираха бурно и потребителите обвиниха новия кмет и новия областен в предварителен сговор, Каназирева заяви, че е трябвало да избира между това да продължи да критикува властта или реално да решава проблеми. 

Още по време на предизборната кампания Здравко Димитров заяви, че ще влезе със свой екип в Община Пловдив, което е напълно нормално. Иван Тотев от своя страна каза, че до края на седмицата ще освободи всичките си заместници, за да може новият кмет да назначи и да разпредели ресорите.

Преди да бъдат назначени заместник-кметовете, трябва да се определят и ресорите. На практика кметът може да назначи колкото си иска заместници и да определи техните ресори. В момента те са седем  - по образованието и европейските политики; по здравеопазване,икономика и екология;  по култура и туризъм; спорт, младежки и социални дейности; по транспорт; по обществен ред и сигурност; по строителство и общинска собственост.

В закона не са упоменати как могат да бъдат комбинирани различните ресори. Така например Златин Велев бе по транспорт и обществен ред, преди този ресор да бъде разделен на две.

Очаква се Здравко Димитров да направи разместване в структурите, но те няма да бъдат съществени.  Преди да бъдат разпределени заместниците много зависи как кметът ще се договори с другите формации в Общинския съвет.

ГЕРБ разполага със 17 съветници –  за обикновено мнозинство им трябват 26 съветници, а за квалифицирано 34. След като Дани Каназирева стана губернатор, то нейните петима съветници може да се причислят към новото мнозинство в града. Много трудно се очаква ГЕРБ и Зико да се разберат с патриотите и Демократична България, а за БСП е повече от ясно, че няма да са във властта. Така остават формациите на Кауза Пловдив, ЗС „Александър Стамболийски“ и тримата единични съветници от ДПС, Ние гражданите и ВОЛЯ. С техните гласове Димитров би имал солидно мнозинство в ОбС, като вече е въпрос на преговори какво ще получат тези групи срещу подкрепата. В миналия мандат,единственият зам.-кмет, който не бе от ГЕРБ бе Георги Титюков по спорт и социални дейности.

На първо място стои въпроса с  председателя на Общинския съвет. За поста се спрягаха Дани Каназирева и Георги Колев. Вторият вече заяви, че е готов да стане председател на местния парламент, но много зависи от предстоящите преговори. Ако остане поста в ГЕРБ то той може да бъде зает от Стефан Дедев. Бившият депутат е най-опитният измежду общинските съветници от най-голямата група. Другото име, за което вървят  сериозни "залагания" е това на зам. кмета Александър Държиков.

Здравко Димитров каза на първата си пресконференция, че според срещите с представените групи, ще се реши  дали може да бъде дадено зам.-кметско място на някой извън ГЕРБ.

Кои са имената, които се спрягат?

Сигурно е, че основните ресори ще останат при ГЕРБ и Здравко Димитров. Има голяма вероятност двама от сегашните вицета на Тотев да останат и при Зико. Ако Държиков не стане председател на ОбС, той отново ще е  зам.-кмет, но вече не по култура, а в областта, където е най-силен – транспорта. Зико вече засвидетелства добрите си отношения с Държиков, като го направи председател на предизборния щаб.

Другият, който може да остане е Стефан Стоянов по образование, бизнес развитие и европейски политики.  За поста на образованието се спряга и Петър Петров.Бившият кмет на „Източен“ през последните години без зам.-областен управител на Зико, а между двата поста бе и депутат. Друга хипотеза е ресорът да бъде разцепен, като Стоянов остане само по бизнес развитие и европейски политики, а Петров по образованието.

Друг ресор, за който се спрягат няколко имена е по спорт и младежки дейности. За него абониран изглежда Ангел Ангелов. Бившият състезател по борба е един от най-приближените до Здравко Димитров, като през последния мандат бе общински съветник като част от Инициативния комитет. От друга страна Георги Титюков също държи на този пост срещу подкрепа в Общинския съвет.  Ако от „Кауза Пловдив“ грабнат зам.-кметското място, то Ангелов може да стане и главен секретар на Община Пловдив. В публичното пространство ке лансира и името на Руси Чернев, който в момента е главен редактор на вестник "Марица". 

Един от най-важните постове е този по строителството и общинската собственост. За него фаворит е Пламен Райчев, който е шеф на Областното пътно управление. Преди това той Райчев бе зам.-кмет на Лъки и председател на Общинския съвет.

Друг зам.-кметски пост, който изглежда предрешен е този на зам.-кмета по сигурност. Там се очаква да застане бившият шеф на пловдивската полиция Тодор Чонов. Другият вариант , който се коментира е да остане сегашният зам кмет Йордан Ставрев, който пое поста няколко месеца преди изборите. И двамата са със сериозна полицейска биография, като Чонов е стигнал до по-високи позиции в кариерата си. 

Ресорът на Розалин Петков – икономика, здравеопазване и екология, също може да бъде разделен. Очаква се здравеопазването да бъде поето от д-р Калин Калинов. Бившият шеф на КОЦ-а бе в листата на Здравко Димитров, когато той се кандидатира за кмет от инициативния комитет. Друго спрягано име е това на д-р Димитър Шишков.

За ресора култура най-големи шансове има оперният певец Ивайло Михайлов. Той бе в листата на ГЕРБ за общинския съвет, а през цялата кампания бе неотлъчно до Зико. Името на Евелина Апостолова също е сред потенциалните зам.-кметове по култура. В момента тя е зам.-областен управител, като преди това има опит в мениджмънта на галерии и е работила в национални медии.  

С интерес се очаква и конкурса за главен архитект на Пловдив. На практика в момента там е временно изпълняващ длъжността в лицето на арх. Юлияна Петрова. Не е невъзможно тя да бъде освободена, а временно да бъде назначен арх. Валентин Маринов. Бащата на ст. „Пловдив“ досега заемаше този пост в областна управа. Спряга се и името на арх. Димитър Ахрянов, който бе един от претендентите в конкурса за главен архитект през 2018, обявен от Община Пловдив. Никой от тримата кандидидати, които стигнаха до финала , обаче не беше одобрен и постът остана с временно назначение. Според запознати обаче за един от най- важните позиции в общината, предвид бумът на строителството и апетитите на няколко големи компании към атрактивни общински терени. Запознати коментират, че в известна адвокатска кантора, близка до един от основните спонсори на предизборната кампания, вече се провеждат срещи с евентуални кандидати. 

Възможно е някой от имената да отпаднат за сметка на цели ресори, които да отидат в други политически партии. Картите се очакват да паднат на 11 ноември, но не е възможно само част от екипа да е сформиран тогава.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина