Съвети как да откажете сладкото

Автор: Plovdiv Now 2755
Съвети как да откажете сладкото

Тук шоколадче, там бисквитка или бонбон, много хора обичат сладките неща и ги похапват през целия ден. Не ще и дума, че сладкишите са супер вкусни и точно затова ни е толкова трудно да се въздържаме от тях. Всеизвестно е обаче, че са вредни за здравето и се отразяват пагубно на фигурата. Наистина ли е толкова трудно да ги откажем? Тук ще научите как въпреки всичко да устоявате на изкушенията, пише obekti.bg.

Разчистете хладилника и шкафовете

Решили сте да откажете сладкото? Тогава най-добре започнете първо с преглед на кухненските шкафове. Там се крият куп храни, съдържащи захар: бисквити, шоколадови блокчета, корнфлейкс и конфитюри. В хладилника пък гордо се пъчат всякакви готови продукти и сосове, както и подсладено кисело мляко. Разбира се, и много газирани напитки и сокове. Непременно проверете етикетите им за скрити захари. След това махнете всички сладки неща от кухнята. Но не ги изхвърляйте, а ги подарете на приятели и роднини.  

Дъвчете дъвка

Ако изпитате пристъп на глад за сладко, просто лапнете парче дъвка. Дъвченето на дъвка притъпява апетита. Може да помогне и чаша чай (на първо време с малко мед). Така ще успеете да залъжете глада за нещо сладичко.

Намерете заместители на любимите си лакомства

Вместо шоколадчета, яжте между основните хранения орехи или бадеми. Ако ги вземете със себе си в офиса вместо някакво сладко лакомство, няма да понесете толкова болезнено липсата на захар.

Хранете се балансирано

Балансираният начин на хранене предотвратява коварните пристъпи на вълчи глад. Защото ако менюто ви включва редовен прием на белтъчини, баластни вещества, сложни (бавни) въглехидрати и здравословни мазнини, организмът ще получава всичко, от което се нуждае, и ще се засищате задълго.

Мийте си зъбите веднага след вечеря

Така няма да гризете или хрупате нещо сладко по-късно пред телевизора. Ако все пак се изкушите, ще трябва наново да си миете зъбите. Ето защо ранното им почистване е добра превенция.

Ангажирайте близките си с каузата „Не на сладкото!“

Ако разкажете на семейството и приятелите си, че сте се зарекли да откажете захарта, това ще увеличи върху вас натиска да спазите обещанието си. И кой знае, може би някои от тях ще решат да последват примера ви.

Важно е да издържите

Всяко начало е трудно, особено що се отнася до въздържанието от захар. Тогава наистина може да се появят признаци на абстиненция. Сред тях са главоболие, пристъпи на вълчи глад, умора, колебания в настроението и затруднена концентрация.  При някои тези симптоми изчезват след няколко дни, докато други се борят с тях със седмици. Опитайте се да издържите, с упорство ще успеете.  

Какво ще спечелите

Който се въздържа от захар, ще подобри стойностите на глюкозата и холестерола и ще избегне болести като диабет. Ще пощади и зъбите си и така ще предотврати кариеси. Освен това рискът от възпаления в тялото ще се минимизира, което ще се отрази благоприятно на кожата. Може да се подобри също настроението и качеството на съня.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина