Съдия и адвокат влязоха в спор на делото за хванатия с подкуп професор от УХТ

Автор: Ива Модова 20308
Съдия и адвокат влязоха в спор на делото за хванатия с подкуп професор от УХТ

С тричасов кръстосан разпит започна делото срещу професор Николай Банков, обвинен във взимане на подкуп. В качеството на длъжностно лице – хабилитиран преподавател в Университета по хранителни технологии, с академична длъжност – ръководител катедра – професор при Технически факултет – катедра „Електротехника и електроника“, като извършител, в съучастие с обвиняемия Димитър, на 38 г., като помагач, е поискал дар – парична сума в общ размер на 600 лева, за да проведе изпит, след предварително предоставяне на изпитните задачи и техните решения, да постави положителна оценки на двама студенти, да ги отбележи в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит по специалността „Теоретична електротехника – първа част“, като е извършил такива действия и е съгласувал датата за „изпита“.

Студентът, който закова професор Банков, се изправи пред магистратите, за да разкаже какво се е случило през месец май 2017 година.

Елкин започна с кратък преразказ на обучението си и неволите около взимането на изпита при професор Банков. Младият мъж още във първи или втори курс  е бил скъсан на изпита по „Теоретична електротехника – първа част“. От тогава „влачел” изпита до 2017 година, когато е трябвало да завърши семестриално. Само този изпит е бил спънка за това.

През май той и колежката му Василка Димитрова се явили за трети път при професора. При получаване на трета поред двойка, били заплашени от прекратяване на правата. Така те написали задачите, предали ги, но знанията им били недостатъчни за положителна оценка. След изпита, Банков констатирал това и им дал последен шанс. Написал им по една задача и ги накарал в рамките на седмица да я решат и да я предадат.

„Предадохме в срок задачата, той я прегледа отгоре-отгоре и скъса двете изпитни работи. Тръгнахме си, но според мен беше личностно отношение и се върнах. Попитах го какъв му е проблема. Той ме погледна и ми написа на едно листче телефонен номер. После се обърна към мен и ми каза” „Обади се на този номер и ще си решиш проблема”. Отидох в учебен отдел и проверих, че този телефон не е на никой от ВУЗ-а. Обадих се, казах кой ми е дал телефона и мъжки глас ми заяви, че трябва да занеса в магазин за телефони сумата от 300 лева. Същата сума трябваше да носи и Василка. Осъзнах, че схема за изнудване и отидохме в Икономическа полиция. Белязоха парите и ги занесох. После отидохме с Василка пак при професор Банков. Той даде учебника с решена задача, накара ни да я препишем, предадохме листовете и ни писа на всеки по една 3-ка”, заяви пред магистратите Елкин.

Последваха серия от въпроси от страна на защитата. Елдъров попита как е решил младият мъж, че първоначално дадената му задача е била вярна. Последният заяви, че е помолил учител да му я реши.

„Кой е този учител, от къде е и заплатихте ли му за труда”, попита Елдъров, като последва отговор „Не помня”. След тази серия от въпроси се зароди спор между защитникът и съдия Захова. Претенциите на магистрата дойдоха от факта, че във въпросите се съдържа отговор. Възражения след възражения бяха отправени от страна на окръжния съдия.

Красимир Елдъров от своя страна изтъкна опасенията си, че Захова е пристрастна и поиска тя да задава въпросите, по правилния за нея начин.

В разпита се включи и самият Банков. Той пожела бившия му студент да сподели, защо само веднъж се е явявал на изпит при него в рамките на три години, а не е упражнил правото си на възражение относно оценката. Професорът също подчерта, че има шанс за консултации, които младият мъж не се е възползвал.

„Дадох ли ви два шанса за поправка”, попита професора, но отново последва отговор „Не помня”.

От разпита на Елкин стана ясно още, че след като е разбрал, че става дума за искане на подкуп от професор Банков, е завел писмен сигнал и до ректора на университета. Какво обаче се е съдържал във въпросния доклад, Елкин вече не помни.

Отново се зароди спор относно въпросите, задавани от защитниците, което породи искане от адвокатите, делото да бъде въведен звукозапис на делото.

Щенията на Елдъров и на адвоката на другият обвиняем – адвокат Гунев, бяха порязани от председателя на състава.

За да бъде припомнено на Елкин ситуацията през 2017 година, бе поискано прочитане на показанията  му в досъдебното производство.

От тях стана ясно, че Василка и Христо са били на изпит през май, заедно с други скъсани през годината студенти.След това Елкин и Димитрова пак посетили Икономическа полиция, където предали звуков и видео материали от скрити камери.

След три часовия разпит, съдия Захова постанови почивка, след която пред нея трябва да се изправи другият ключов свидетел – Василка Димитрова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина