Съдът отмени отказа на Здравко Димитров за шествие на 6-ти септември

Автор: Plovdiv Now 5826
Съдът отмени отказа на Здравко Димитров за шествие на 6-ти септември

Административният съд отмени отказа на кмета Здравко Димитров да допусне шествие на 6-ти септември, организирано от лидерите на протестите в Пловдив под надслов "Национален поход за Съединение". Уведомлението за шествието е входирано от Любомир Чакъров , а след отказа той е пуснал жалба в съда. 

Мотивите, с които Здравко Димитров е отказал да разреши шествието, което по програма ще потегли в 19 часа от Военния клуб на ул. "Княз Александър Батемберг" и ще продължи по Главната, са че по същото време има планирани множество мероприятия, залегнали в официалната програма на община Пловдив за празника на града. 

Съдът обаче се е мотивирал, че съгласно  чл. 12, ал. 2 от Закона за манифестациите кметът на общината може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни, че са насочени към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната; че застрашават обществения ред в съответното населено място; че застрашават народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка; че нарушават правата и свободите на другите граждани. Т. е. правомощието на Кмета на общината да забрани провеждането на събрание, митинг или манифестация е регламентирано в условията на оперативна самостоятелност, даваща право на преценка на компетентния орган да избере един от два или повече законосъобразни варианта на управленско решение. 

В случая актът не бил мотивиран с някоя от горните хипотези. "Това, че са заявени други мероприятия и са издадени разрешения не е основание за забрана за провеждане на заявеното мероприятие" е заключението на съдия Несторова. Решението й е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Прави впечатление, че този път организаторите на протеста не са се усъмнили в справедливостта на решението на съда, както предишния път, когато решението не беше в тяхна полза. 

Организаторите декларират, че шествието ще бъде патриотично, няма да е с политически цели и празникът на града няма да се превърне в арена на политически страсти. Дали ще успеят да го постигнат е друг въпрос. Досегашният опит показва, че те не винаги успяват да контролират действията на участниците в протестите. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина