С три безплатни филма завършва кинофестивала “(Не)възможното образование“ в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 3639
С три безплатни филма завършва кинофестивала “(Не)възможното образование“ в Пловдив

На 15-ти февруари 2019 г. започна второто издание на  Кинофестивал „(Не)-възможното образование“ за документални филми, организиран от Сдружение “Общност за демократично образование”. Екипът на пловдивското издание на фестивала е подбрал девет документални филма, които представят разнообразни успешни практики на учене и преподаване от цял свят. Целта е да се запознаят зрителите, които са и възможни участници в образователния процес (ученици, учители, родители), с многообразието на методи и системи за обучение. Организаторите са водени от идеята, че богатството на всеки един индивид е в неговата уникалност, затова не може да има единна образователна система за всички и именно уважението към различията помежду ни би довело до едно човеколюбиво образование, което да отразява особеностите на всяка една човешка същност.

В рамките на кинофестивала се предоставя и пространство за диалог и дискутиране на възможностите за подобряване на образователната среда в различните общности. Именно затова след прожекцията на всеки филм публиката има възможност да дискутира и постави своите въпроси по представените теми с поканените гости, които са специалисти в различни области на образованието. Провокацията към всички участници в събитията е да мислят и търсят решения на проблемите в своята образователна общност, които могат да се окажат актуални и в по-голям мащаб.

Пловдивското издание на фестивала се организира съвместно от екипи на училище “Слънчев лъч”, сдружение “Общност за свободно образование”, “Младият Пловдив чете” и Народна библиотека “Иван Вазов”.

Прожекциите ще се проведат на 16,17, 18, 23 и 24-ти февруари, а домакини на събитията ще бъдат ЧОУ “Слънчев лъч” и Народна библиотека “Иван Вазов” в рамките фестивала “Пловдив чете”.

Входът е свободен за всички събития!

вижте програмата за последните два дни от събитието:

 23.02 (събота) в ЧОУ „Слънчев лъч“, 13:00 ч.

“Ненасилствена комуникация в училище” + дискусия

(Culture of Peace in School with NVC)

2015 г., Дания

Режисьор: Мариан Расмусен

Времетраене на филма: 40 мин.

Дискусия с Емилия Илиева-Крайнова

Конфликтите са част от живота, но те могат да бъдат основа за развитието на социални и личностни умения – стига да умеем да разбираме личните нужди, които ги причиняват. Ненасилствената комуникация (ННК), разработена в трудовете на Маршал Розенберг, може да създава мирна среда за учене в училищата. В пет кратки видеа поредицата представя по какъв начин ННК може да се използва при решаване на конфликти и за управляване на учебния процес в класната стая. Първият филм представя конфликт в предучилищна група. Филмите 2-4 доразвиват темата и ни показват по-подробно как учителят използва ННК, за да се справи с възникналия конфликт. Филм 5 представя ситуация между момче в шести клас и негова учителка. С ННК учителите създават по-добре подготвени деца, способни да се справят с конфликтите в днешния сложен и непрекъснато променящ се свят.

 

24.02 (неделя) в ЧОУ „Слънчев лъч“, 13:00 ч.

“Защо тези деца обичат училище?” + дискусия

(Why do these kids love school?)

1990, САЩ

Режисьор: Дороти Фадиман

Времетраене на филма: 62 мин.

Дискусия с Елена Стойчева

Заснет преди цели 27 години и носител на филмови награди, филмът на Дороти Фадиман представя осем американски училища от края на 80-те години на миналия век, от Калифорния до Източен Харлем. Те са необикновени и постигат отлични резултати, благодарение на алтернативните методи на обучение. Дороти Фадиман ни запознава с техните характерни отличителни черти и ни кани да изследваме какви са причините едно училище да бъде успешно.

15:00 ч.

Сугестопедията

Времетраене: 20 мин.

Прожекция на кратки видеа за сугестопедията и проф.Лозанов.

Дискусия с Елена Стойчева

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина