С приятелски концерт представят официално новото двуезично списание „Небет тепе“

Автор: Plovdiv Now 7670
С приятелски концерт представят официално новото двуезично списание „Небет тепе“

С приятелски концерт под наслов „Ние сме всички цветове“ с участието на изпълнители от АМТИИ в Пловдив и Турция ще бъде представен първия брой на новото книжно издание – списание „Небет тепе“. Инициативата, под патронажа на Генералното консулство на Турция в Пловдив, е на 24 януари от 18:30 ч. в Културен център - Радио Пловдив.

Списанието „Небет тепе / Nöbettepe” ще се издава на двата езика – български и турски. Неговата основна мисия е да популяризира съвременните български творци в Турция, и турските – в България. Главен редактор на новото издание за култура и изкуства в Пловдив е  Кадрие Джасур. Тя е завършила висше образование в ПУ "Паисий Хилендарски", живее вече 20 години в Турция, където преподава и работи като преводач. Работата ѝ често я води в Пловдив. Превела е и редица книги на съвременни турски автори, печатани от ИК „Жанет 45“.

Проф. д-р Хюсеин Мевсим е другото познато име в редколегията. Един от най-добрите преводачи на двата езика. В годините на демокрацията, благодарение на него българската драматургия добива популярност в южната ни съседка, превежда и турски пиеси, които се играят на нашите сцени.

В екипа участват още д-р Антон Баев, председател на Пловдивското дружество на писателите и състудент с Джесур и Мевсим, Айсер Али - журналист от националното радио, проф. д-р Елена Гетова – зам.декан в ПУ/археология/, д-р Харун Бекир – преподавател във факулетата по журналистика на ПУ, проф. д-р Евдокия Борисова от Шуменския университет, д-р Мемент Шукриева от Шуменския университет и Сехабат Несип.

На корицата на първи брой са красивите картини на родения в Момчилград художник Камбер Камбер – „Мелодия” и „Родопски пейзаж”, а материалите, включени в премиерния брой, са отпечатани като дарение с изричното разрешение на авторите, които не получават хонорар.

На страниците на книжката е представено творчеството на най-добрите съвременни турски писатели-преводачи: Мехмет Тюркер Аджароглу, Ахмет Емин Атасой, Кадрие Джесур, Хюсеин Мевсим, Исмаил Бекир Аглагюл и Мюмюн Тахир. Сред българските автори в това издание са: Евдокия Борисова, Антон Баев, Мира Душкова, Иван Пейчев и други.

„Небет тепе” е поредната инициатива на Българо-турския литературен клуб, създаден преди пет години. Списанието ще излиза 4 пъти в годината, като годишните времена. Ще се разпространява на принципа на даренията – всеки читател сам ще прецени колко пари да даде за списанието, разказва координаторът Шенар Бахар.

Концертът „Ние сме всички цветове“ е с вход свободен.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина