С филм и монография за живописеца и пейзажист Христо Берберов честват 145 години от рождението му

Автор: Plovdiv Now 4484
С филм и монография за живописеца и пейзажист Христо Берберов честват 145 години от рождението му

Lucky Дом на киното представя късометражния филм "Христо Берберов. Портрет на един художник" и и двуезична монографична книга на 16 април 2022 г. от 17:00 ч.

Христо Берберов е един от първите български художници, получили академично образование, завършил в Италия, завърнал се в България, активна част от художествения живот в първите години на XX век. Той обаче остава в забрава през годините, макар и този забележителен рисувач, автор на множество пейзажи, портрети, икони и стенописи да е оставил голяма следа в историята на българското изкуство. Берберов се записва се да учи в Кралската академия за изящни изкуства „Албертина” в Торино. Негови професори са Пиер Челестино Джиларди, Джакомо Гросо и Андреа Таверние. Интересна е историята на Христо Берберов и Луиджи Болонгаро – състудент на Берберов от „Албертина“. Допринася за развитието на стила на италианската живопис в България и успява да смесва различни стилове.

Късометражният филм за художника Христо Берберов е създаден от екипа Елисавета Станчева и Ясен Харалампиев, продуциран от Лаврен Петров.

Успоредно с прожекцията ще бъде представена и двуезичната монографична книга с текстове на д-р Анжела Данева, д-р Владимир Димитров и Елисавета Станчева с научен консултант д-р Ружа Маринска.

Събитието е посветено на 145 години от рождението на художника, които се отбелязват с двегодишно закъснение поради пандемията. 

В периода 2018–2022 г., по идея на фондацията "Цанко Лавренов", в сътрудничество с центъра "Българо-европейски културни диалози" в НБУ е събрана достъпната документална и художествена информация за художника.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина