С два концерта и гайдарска работилница днес закриват “Празниците на Стария град“

Автор: Plovdiv Now 8303
С два концерта и гайдарска работилница днес закриват “Празниците на Стария град“

От 13-ти до 19-ти септември в Стария град на Пловдив властват дни, в които минало и съвремие хармонират под мотото на тазгодишното издание на „Празници на Стария град“ -  „Код Памет“. Празниците имат дълга история. В началото времетраенето е било един ден, по-късно прераства в празнична седмица, а през настоящата година се реализира X-тото юбилейно издание.

Концепцията на празниците е свързана с популяризиране на духовното и историческо наследство на територията на Старинен Пловдив - къщи, музеи, обичаи и традиции. С помощта на артисти, музиканти, художници, научни специалисти и други партньори, екипът на ОИ „Старинен Пловдив” ежегодно кани в Стария град гражданите и гостите на Пловдив на една запомняща се „разходка” по Трихълмието на времето и пространството.

Ето и програмата за последния ден от тазгодишното издание на „Празници на Стария град“ -  „Код Памет“- 19 септември (неделя):

11:00 ч. Концертно матине: Памет за проф. акад. Николай Стойков

Посвещава се на 85-годишнината от рождението на видния творец, композитор и педагог.  Проф. акад. Николай Стойков е ученик на проф. Панчо Владигеров в Държавна музикална академия София, специализирал в Московската консерватория при Дмитрий Шостакович и Тихон Хреников. Той отдаде цялата си творческа и преподавателска енергия на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Значима бе ролята му на куратор на музикално-образователни инициативи, реализирани с екипа на ОИ „Старинен Пловдив”.

Място: Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов”№57

11:30 – 16:30 ч.  Гайдарска работилница

В китния двор на възрожденска къща, сред енергията на творбите на Маестро Димитър Киров и изложбата с шевици, сътворена от Радина Росенова, прочутият майстор на гайди Илия Учиков ще Ви посвети в тайните за създаването на този уникален инструмент.

Място: Къща на Верен Стамболян, ул. „Кирил Нектариев” №15.

 18:30 ч.  Концерт „Диксилендът и градът”, част от Програмата  на XII-тия Международен Фестивал „Дни на музиката в Балабанова къща“

Очаква Ви среща с „Фантазиаланд Дикси Бенд”, покорил сърцата на публиката в редица европейски държави. В състава му влизат големите майстори в жанра Невилиян Гемижев - кларинет, Венцислав Благоев - тромпет, Петър Момчев - саксофон, Александър Борисов - тромбон, Александър Куманов - банджо, вокал.

Място: Римски стадион

„Празници на Стария град“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2021 година. Всички събития се реализират при стриктно спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина