Родолюбци от Пловдив реконструираха носията на Хаджи Димитър, даряват я на Историчейския музей

Автор: Plovdiv Now 16207
Родолюбци от Пловдив реконструираха носията на Хаджи Димитър, даряват я на Историчейския музей
На 14 май, по време на “Европейска нощ на музеите 2022 - Пловдив” Сдружение “Хайдути” ще направи дарение на носия, реконструирана по снимка на великия български борец за свобода - Хаджи Димитър на Регионалния исторически музей в Пловдив.   Фигурата ще бъде изложена в Експозиция „Българско възраждане”, пише TrafficNews.bg
 
Сдружение “Хайдути” -Пловдив реконструира по снимка носията на Хаджи Димитър.  Цял месец шиене на ръка само с автентични материали - 12 метра шаяк и 200 метра гайтан, е отнело на известния шивач на хайдушки дрехи Иван Гърбача да завърши носията.
"Коленете на потурите имат орнаменти от гайтан, както и богата украса около джоба и глезените. Чепкенът е къса връхна дреха, на която ръкавите са свободни, стоейки като криле отзад и давайки героичен вид на нашите хайдути. Всичко шия на ръка, не използвам шевна машина", разказа Гърбача. 
 
Преди 2 години Сдружение "Хайдути", дариха на музея в Кюстендил хайдушката носия на дядо Ильо войвода, също скроена и ушита на ръка от майстора терзия. "Основахме асоциация "Български хайдути", която цели да направи родният поборник за свобода разпознаваем сред балканските хайдути.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина