Не само уникално апетитно на вид, но и истински вкусно! Такова е ризотото с тиква. С българските кулинарни навици, рецептата за ризото с тиква звучи по-скоро като рецепта за десерт. Истината обаче е, че ризотото с тиква е изненадващо, лесно и бързо за приготвяне основно ястие, което може да е в центъра на всяка изискана вечеря! Много вкусно и много ефектно ястие, приготвянето на ризото с тиква следва всички правила за приготвяне на класическо ризото, а тиквата обогатява и разнообразява познатия вкус, пише supichka.com.
Необходимите продукти са:
ориз -1 чаена чаша
лук- 1 глава
краве масло- 4 супени лъжици
бяло вино - 1/2 чаена чаша
тиква -200 грама
черен пипер- 1/3 чаена лъжица
салвия - 4 листа (градински чай)
пармезан- 50 грама
Приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за ризото с тиква е подготовката на тиквата. 100 грама от тиквата сварявате и пюрирате, а останалите 100 грама тиква нарязвате на ситни кубчета. В дълбок тиган, или тенджера, загрявате 2 супени лъжици от кравето масло, след което изсипвате в него ситно нарязания лук и бъркате докато омекне. Добавяте ориза и нарязаната на кубчета тиква и задушавате за още няколко минути. Добавяте ½ чаена лъжица сол, черния пипер и салвията.
Както всеки път, когато приготвяте ризото, и при ризотото с тиква добавяте течността малко по малко. Първо добавяте виното и бъркате докато оризът го абсорбира напълно. Малко по малко добавяте и около 2 ½ чаени чаши вода, като всеки път добавяте по ½ чаена чаша и бъркате докато водата се поеме напълно. Накрая добавяте останалото масло, настъргания пармезан и пюрираната сварена тиква и варите още минута-две.