Рибна фиеста в Пловдив! Центърът се превърна в своеобразен океан

Автор: Милен Ангелов 7689
Рибна фиеста в Пловдив! Центърът се превърна в своеобразен океан

Центърът на Пловдив се превърна в своеобразен океан, в който над 10 големи български производители на риба и рибни продукти се включиха в Националния фестивал на рибата. На специални шатри на площада пред Военния клуб са изложени най-разнообрази вкусотии, от които пловдивчани могат да опитат в рамките на днешния ден.

Изборът е наистина голям на видове риба, морски деликатеси - сурови или приготвени намясто. Непознат за българската трапеза, но набиращ все по-голяма популярност, е африкнският сом, който може да бъде видян на фестивала. В България той се отглежда в специализирана ферма за риба в панагюрското село Баня. Водата, в която се размножава, е минерална, в нея не са допускани никакви антибиотици и хормони, а продутите, с които се храни, са без ГМО. На вкус месото от африкански сом се доближава до пилешкото и има изключително богато разнообразие от омега киселини, аминокиселини, протеини и витамини, разкриха пред TrafficNews собствениците на рибната ферма.



Вниманието на посетителите на фестивала се привлича и от щанда с хранителните добавки от спирулина. Обичайно тя е позната и се използва под формата на таблетки. Потребителите обаче могат да я намерят и в напълно натурален вид. Един от производителите на този вид полезни водорасли отглеждат продукта си във Варна в специлни фотобиореакторни инсталации. А като краен продукт, освен изцедена спирулина се произвеждат и хранителни добавки, произведени като пробиотичен или антивирусен продукт, както и фолиева киселина, спомагаща за хемоглобина в кръвта.  

Националният фестиван на рибата е част от промоционална кампания, организирана от Министерство на земеделието, храните и горите. Стремежът му е да постигне положителна промяна в потребителското поведение и навици, като се увеличи консумацията на риба и рибни продукти у нас.

По-късно през деня се очаква да се проведат кулинарни демонстрации с шеф Сандра Алексиева, най-известният кулинарен влогър в страната. Тя ще приготвя на място рибни ястия и ще дава своите съвети за приготвянето на риба у дома. Фестивалният ден ще приключи с музикалните изпълнения, от 18:00 часа, на Маги Джанаварова  и музикална група „Rewind“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина