Реститути продават 20 декара до Централна гара в Пловдив за рекордна цена

Автор: Виктория Петрова 8375
Реститути продават 20 декара до Централна гара в Пловдив за рекордна цена

20 000 квадратни метра до Централна гара в Пловдив търсят нов купувач. Подобни крупни имоти са голяма рядкост за урбанизираните зони в града под тепетата и вероятно поради тази причина цената на имота е главозамайваща - 7 милиона евро. 

Става дума за два парцела, разположени в непосредствена близост до жп линиите, върху които в миналото се разполага един от големите заводи за метална и химическа индустрия и търговия "Александър Амбарев" АД. 

От архивите

Дружеството, основано през 1922 година, бива национализирано след 1944 година, и става част от големия машиностроителен завод "Антон Иванов", който от своя страна се преобразува във "Фин Тех Маш". В последствие по Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти, наследниците на бившите акционери на "Александър Амбарев" си възвръщат правата върху имотните активи и започват да водят поредица от съдебни дела за делби на база завещания и наследство по право.

През 2018 година делата за делба стигат до Върховния касационен съд, който постановява идеални части и признава няколко от наследниците за законни собственици. В момента на реституция, съсобственици са станали четирима души - Мария Трайкова Узунова, Олга Любомирова Тодорова, Иван Александров Амбарев и Олга Александрова Дукова, а в последствие са направени няколко завещания и продажби, като понастоящем собствениците са над 6 физически лица и фирмата "Анджело стил" ООД. 

Към днешна дата

Днес имотът до релсите на Централна гара е потънал в разруха. Върху него се крепят останките на десетки промишлени сгради, които са неизползваеми. Тук-там приземни помещения се използват за складова дейност, автосервизи и шивачески цехове, целият останал сграден фонд е в окаяно състояние и руини. 

20-те декара са разделени законно в два парцела - единият с големина от 18158 кв.м., другият с площ от 2022 кв.м., които за залепени един до друг. Според Кадастъра начина за трайно ползване е определен за машиностроителната и машинообработващата промишленост. 

Обявата за продажба на огромния терен бе пусната преди няколко дни в един от големите сайтове за продажба на бизнес и активи, от където при запитване ни обясниха, че парцелите се продават заедно в цялост, нямат тежести и са отредени за смесено строителство.

Стойност

Според експерти цената от 7 милиона евро е силно завишена, като сметката показва, че реститутите търсят 350 евро за квадратен метър. Имотът е изолиран, тъй като е залепен за ЖП линиите, което се явява несъмнено ограничение и неудобство, ала от друга страна е с добра градска локация и в близост до възлови гари и булеварди.

Ако находчив инвеститор успее да смени статута на имота например за жилищно застрояване, цената се явява много приемлива, предвид че най-скъпите терени в Централна градска част, включително по тепетата на Пловдив, се търгуват на цени между 400 и 500 евро кв.м.

Справка с друг терен в района с площ от 3611 кв.м. и със застроени 4000 кв.м. офисни и промишлени сгради, пък се търгува за 1 300 000 евро и обезщетение 900 кв.м. офис площ, което формира приблизително същата цена за квадрат. Дали ще се намверят обаче купувачи с такъв портфейл, предстои да стане ясно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина