Решението за изграждането на нов парк от 34 дка в Пловдив – незаконно, ОбС го прегласува

Автор: Благовест Андонов 4317
Решението за изграждането на нов парк от 34 дка в Пловдив – незаконно, ОбС го прегласува

Областният управител Евелина Апостолова, която замества Здравко Димитров, е върнала решението на Общинския съвет в Пловдив за изграждането на най-големия парк в  район „Южен” на територия от 34 дка.

Причината е, че то е било взето незаконосъобразно на последната сесия. Тогава 30 общински съветници са гласува „За” предложението, но по закон е трябвало 34 съветници от състава на ОбС да го подкрепи.

Според законодателството статутът на пасищата може да се промени, ако бъде подкрепено от 2/3 от състава на Общинския съвет.  Решението ще бъде прегласувано утре на сесията, която трябва да избере заместник на Ральо Ралев. Ако точката не бе входирана на тази сесия, то ОбС ще трябваше да се събере отново. По закон всяко върнато решение от областния управител, трябва да се прегласува до две седмици.

Ако утре точката събере 34 гласа, то ще бъде възможно и промяната на статута на земята. Огромната площ от 34 дка се намира непосредствено до футболната база на Ботев Пловдив в Коматево. 

В параметрите на бъдещия парк трябва да бъдат заложени алейна мрежа,както и паркинг за достъп до автомобили. Предвижда се да има и заведение и стопанска база за поддържането на зелените площи.

Другите заложени зони, които трябва да присъстват в проекта са за активен отдих. В това число влиза детски и спортни площадки,атракциони и развлечение. Зоната трябва да бъде направена така, че шумните игри и места да се съсредоточат в една част, като да е осигурена изолация с растителност и да е достатъчно дистанцирана от Зоната за пасивен отдих. Въпросната зона за тих отдих ще има поляни за пикник, беседки, перголи, пейки и площадки.

Припомняме, че в момента се прави и нов Общ устройствен план. На проектантите е възложено да се намерят терени в район „Южен”, в частта му около Кючук Париж и бул. „Александър Стамболийски” , в който да бъде обособен паркова зона с всичките им елементи.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина